Somali'deki Mogadişu yönetimi infaz ve işkencelerle gündemde

Somali'deki Mogadişu yönetimi infaz ve işkencelerle gündemde

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Mogadişu yönetimine bağlı ordu ve istihbarat teşkilatını insan hakları ihlalleri işlemekle suçladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından cuma günü yayımlanan bildiriye göre, Somali'deki Mogadişu yönetimi yetkililerinin halka açık bir şekilde gerçekleştirdiği infazların BM İşkenceye Karşı Sözleşme maddelerini ihlal etmiş olabileceğine hükmedildi.

BM Yüksek Komiserliğinin bildirisinde ayrıca Mogadişu yönetimine bağlı Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Ajansı (NISA), ordu güçleri ve ilgili yetkililerce gerçekleştirilen cinsiyete dayalı şiddet olmak üzere çeşitli işkence ve diğer kötü muamelelerden endişe duyulduğu değerlendirilmesinde bulunuldu.

Birleşmiş Milletler'in Mogadişu yönetimine yaptığı çağrıda, BM İşkenceye Karşı Sözleşme ile bağdaşacak bir şekilde bir işkence tanımı yapılması ve ivedilikle insan hakları kurumu kurulması gerektiğini söyledi.

BM ayrıca Mogadişu yönetimnden devlet yetkilileri hakkında çıkan işkence ve kötü muamele haberlerinin hızlı bir süreç içerisinde ve adil bir şekilde soruşturulmasını istedi.

Mogadişu yönetimine bağlı Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Ajansının toplu güvenlik taramaları kapsamında şüphelenilen kişileri gözaltına aldığı ifade ediliyor.

NISA'nin birçok tutukluyu herhangi bir suçlama olmaksızın uzun süre gözaltında tuttuğu bildiriliyor. NISA'nın ayrıca siyasi saiklerle gazetecileri ve siyasi aktivistleri gözaltına aldığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.