Sudan'da darbeyle başa gelen El Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren Avad Bin Avf kimdir?

Sudan'da darbeyle başa gelen El Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren Avad Bin Avf kimdir?

Sudan'da Ömer el Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren askeri darbenin ardındaki isim Korgeneral Avad Bin Avf kimdir?

Sudan'da Ömer el Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren askeri darbenin ardındaki isim Korgeneral Avad Bin Avf kimdir?

Görevden uzaklaştırılan el Beşir tarafından 23 Şubat 2019'da devlet başkanı yardımcılığına getirilen Avf, aynı zamanda 2015 yılından bu yana Savunma Bakanlığı görevini de yürütüyordu.

Başkent Hartum'un kuzeyinde Nil Nehri deltasına yakın bir kasabada 1954 yılında dünyaya gelen Avad Muhammed Ahmed Bin Avf, askeri akademiden topçu teğmen rütbesi ile mezun oldu. Mısır'da da bir süre askeri eğitim aldı. Mezun olduğu askeri kolejde öğretmenlik yaptı.

Ömer el Beşir tarafından eski Başbakan Sadık Mehdi'ye karşı 1989'da düzenlenen askeri darbede Ömer el Beşir'in yanında yer aldı.

Darbe sırasındaki rolünün yanı sıra Ömer el Beşir'e yakınlığı ve sadakati hızlı bir şekilde yükselmesine olanak sağladı.

Askeri istihbarat başkanlığı ve genelkurmay başkanı yardımcılığı görevlerini yürüttü.

İç güvenlik birimi başkanlığı yaptığı dönemlerde Sudan - Eritre ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik diplomatik müzakereler yürüten ekibin liderliği görevini üstlendi.

Haziran 2010'da Ömer el Beşir tarafından görevinden alınarak emekli edildi. Dışişleri Bakanlığı Kriz Mücadele Masasına gönderildi.

2012 ile 2015 yılları arasında Sudan'ın Maskat Büyükelçiliği görevine atandı.

2015'te Ömer el Beşir tarafından imzalanan başkanlık kararnamesi ile savunma bakanlığı görevine getirildi.

Bakanlık görevine getirilmesinin ardından Sudan ordusunda özellikle de füze sistemleri ve topçu birimlerinde modernizasyon çalışmaları başlattı.

Birleşmiş Milletler tahkikat komisyonu tarafından Darfur bölgesinde 2005 yılında yaşanan katliam ya da soykırımda rolü olduğuna hükmedildi.

2007 yılında ABD tarafından yaptırım uygulanan kişiler listesine alındı.

11 Nisan 2019'da Sudan Devlet Televizyonunda Sudan Yüksek Askeri Konseyinin yönetime el koyduğunu, Ömer el-Beşir'in tutuklandığını anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini, 3 ayı olağanüstü hal olmak üzere 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını ilan etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.