Sudan'da taraflar ortak yönetim konseyindeki temsil oranında anlaşamadı

Sudan'da taraflar ortak yönetim konseyindeki temsil oranında anlaşamadı

Sudan'da sivil yönetim talebi olan muhalefet ile Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i görevden alan Askeri Geçiş Konseyi arasındaki üçüncü müzakereye rağmen geçici konseyde yer alacak sivil ve askerlerin temsil sayılarında anlaşma sağlanamadı.

Muhalif Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile Askeri Geçiş Konseyi arasındaki üçüncü müzakere oturumu, geçici konseyi oluşturacak sivil ve askerlerin temsil oranları başlığında anlaşamadı. Ancak taraflar, protestocular tarafından engellenen köprülerin, geçitlerin ve tren yollarının açılarak vatandaşların günlük hayatının normale dönmesi konusunda uzlaştı.

Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebaşi, dün düzenlediği basın toplantısında, müzakere oturumuna olumlu bir atmosferin hakim olduğunu ve çözüme ulaşmaya yönelik isteğin, ortak bir paydaya ulaşmanın yolunu açtığını söyledi. Tarafların ortak sorumluluğu ve ulus değerlerini taşıdığını dile getiren Kebaşi, ülkenin içinden geçtiği hassas durum göz önüne alındığında entegre bir vizyona ulaşılmasının gerekliliğini vurguladı.

Önceki gün gerçekleştirilen müzakere oturumunda ordu, 3'ü sivil 7'si asker 10 kişiden oluşan bir konsey oluşturulması konusunda ısrar ederken protestocular ise 7'si asker 8'i sivil olmak üzere 15 kişilik bir oluşum istediklerini dile getirdi.

Askeri Geçiş Konseyi, son iki gün boyunca ülkede tanık olunan güvenlik kaosunu, vatandaşların haklarını ihlal etme yönündeki eğilimleri ve yağmalama, hırsızlık ve benzeri olayları eleştirerek uyarılarda bulundu. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri de bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu ve kendilerini temsil etmediğini ifade etti.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri tarafından yapılan açıklamada, oluşturulacak geçici konseyde yer alacak sivillerin ve askerlerin oranlarında bir uzlaşıya varılamadığı kaydedildi. Açıklamada, tarafların ‘geçici konseyin yapılarının belirlenmesi ve bu yapıların yetkilerinin tanımlanmasının önceliği’ hususunda ise anlaştıkları belirtildi.

Oturma eylemini desteklemek için ülkenin çeşitli şehirlerinden ve kamu hizmeti kuruluşlarından heyetler gelmeye devam ediyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.