Taliban'dan 'Moskova konferansı' açıklaması

Taliban'dan 'Moskova konferansı' açıklaması

Taliban tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenecek konferansa katılma kararı alındığı belirtildi.

9 Kasım 2018 tarihinde Rusya'nın başkenti Moskova'da Afganistan konulu bir konferans düzenlenecek. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada, Taliban'ın Moskova'daki bu konferansa bir delegasyon göndereceği ifade edildi.

Açıklamada, konferansın herhangi bir tarafla uzlaşma amacı taşımadığını, Afganistan sorununun barışçıl bir yoldan çözümüne ilişkin bir katılım olacağı ifade edildi.

Taliban tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde:

"İslam Emirliği'nin Siyasi Ofisi'ne bir davet mektubu gönderildi ve bu davet bilahare kabul edildi. İslam Emirliği Siyasi Ofisi'nden üst düzey bir delegasyon söz konusu konferansta yer alacak, fakat bir noktanın açıklığa kavuşturulması gerekiyor: Bu konferans herhangi bir tarafla uzlaşmak ile alakalı değil bilakis Afganistan sorununa barışçıl bir çözüm bulmak ve Amerikan işgalini sona erdirmek için kapsamlı tartışmalar yürütmeye dair bir konferans.

Her taraf ve her kişi görüşlerini ve politikalarını bu kapsamda dile getirmeli. Ve İslam Emirliği'nin temsilcileri de aynı zamanda ayrıntılı bir konuşma yapacak, sevgili anavatanımıza ve bölgemize barış ile güvenliği yeniden getirmek, aynı zamanda Amerikan işgalini sona erdirmek de dahil olmak üzere, meselelere dair görüşlerini ve politikalarını açıkça belirtecek."

Kabil hükümetinden konferansa 'resmi boyutta' katılmama kararı

Kabil hükümetine bağlı Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin 9 Kasım'da Moskova'da düzenlenecek barış konferansına bir heyet göndermeyeceği açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sibgat Ahmedi, resmi bir heyet yerine Yüksek Barış Konseyi'ne bağlı bir delegasyonun toplantıya katılacağını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü, Rusya ile yaptıkları anlaşmanın Taliban ile hükümet arasında doğrudan görüşmeler gerçekleşmesi yönünde olduğunu, eğer bu olmazsa durumun Taliban'ın isteklerini yansıtacağını ifade etti.

Yüksek Barış Konseyi mensuplarının Taliban temsilcileri ile görüşmeyeceği de belirtildi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.