Trump: Göçmenler taş atarsa askerlerimiz ateş açar

Trump: Göçmenler taş atarsa askerlerimiz ateş açar

ABD Başkanı Donald Trump Meksika üzerinden ABD'ye yaklaşan göçmen kafilesini uyararak 'askerlere taş atmaları halinde ateş açılabileceği' tehdidinde bulundu.

ABD’de yapılacak ara seçimler öncesinde Başkan Donald Trump göçmenlere yönelik tavrını sertleştiriyor.

Trump, Beyaz Saray’da Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun yanı sıra iltica hakkının düzenleyen yasanın sertleştirilmesi için gelecek hafta bir kararname çıkartmayı planladığını belirtti.

Orta Amerika’dan ABD’ye doğru ilerleyen göçmenlerin Meksika polisine "vahşice ve şiddetle" taş attığını hatırlatan Trump, ABD sınırında benzer bir eylemin kabul edilemeyeceğini söylerken “Eğer askerlerimize taş atarlarsa, askerlerimiz de buna karşılık verir” şeklinde konuştu. Trump, "askerlere taşı bir silah olarak değerlendirmelerini söyledim. Meksika askeri ve polisine attıkları gibi taş fırlatmaları halinde, bunun bir silah olduğunu söyledim" diye ekledi.

Ateş açmak mümkün mü?

Trump'ın açıklamalarını değerlendiren ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Jamie Davis, varsayıma dayalı durumlar üzerinden konuşamayacağını belirtti. Yarbay Davis, ancak Amerikan askerlerinin “kendilerini savunma haklarının” olduğunu belirtti.

Sınırda konuşlandırılan güvenlik güçleri ve askerlerin hangi durumlarda şiddete başvurabileceklerine ilişkin kurallar açıklanmadı.

Sığınma hakkını düzenleyen yasada değişiklik

ABD Başkanı, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, gelecek hafta çıkartacağı kararname ile iltica hakkını düzenleyen yasada da değişiklikler yapılacağını duyurdu. Yeni düzenlemede, sınır kapılarından sadece yasal bir şekilde ülkeye giriş yapan göçmenlere siyasi sığınma başvurusu yapma hakkı verilmesi öngörülüyor.

Yasal yollarla ülkeye giriş yapmayanlar ise sığınma başvurusunda bulunamayacak. Trump, sınırda yakalanan bu göçmenlerin sınır dışı edilme süreçleri tamamlanana kadar kurulacak çadırlarda veya benzeri tesislerde tutulacağını belirtti. Ancak düzenlemeye ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

ABD'deki göç ve vatandaşlığı düzenleyen yasalar, ABD’ye gelen herkese, ülkeye nasıl geldiğinden bağımsız olarak, sığınma başvurusu yapma hakkı tanıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.