Trump Taliban ile 'doğrudan görüşme' istiyor

Trump Taliban ile 'doğrudan görüşme' istiyor

ABD'li kaynakların ifadelerine göre Trump yönetimi üst düzey diplomatlarına Taliban'la doğrudan görüşmenin yollarını arama talimatı verdi.

ABD'li kaynakların ifadelerine göre Trump yönetimi üst düzey diplomatlarına Taliban'la doğrudan görüşmenin yollarını arama talimatı verdi. Bu gelişme 17 yıllık savaşı sona erdirmeye yönelik ciddi bir adım ve Amerika'nın Afganistan'daki politikasında mühim bir değişme niteliğinde.

Taliban yalnızca yabancı askerler ülkeden çekilmeyi kabul ederse ateşkes görüşmeleri gerçekleştirebileceğini duyurmuştu. Birçok üst düzey Amerikalı ve Afgan yetkili tarafından da onaylanan bu strateji değişimi, uzun süren savaşı sona erdirmek için görüşmeleri sıklaştırmayı amaçlıyor.

Trump asker gönderdi, Taliban'ın saldırıları arttı

ABD'nin yeni devlet başkanı Donald Trump göreve başladıktan sonra Afganistan için daha çok kaynak ayırma kararı almış ve bölgeye takviye asker göndermişti. Ancak bunun üzerinden bir yıldan uzun süre geçmesine karşın Taliban'ın faaliyetinde azalma değil artma görüldü. Grup, Kabil hükümetini yıpratacak ciddi saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Ülkedeki 407 ilçeden 59'unu Taliban'ın tamamen kontrol ettiği ve 119 ilçede de etkinliğinin üst düzeyde olduğu ABD ordusunun resmi makamları tarafından ifade ediliyordu. Ancak yerel kaynaklar Afganistan'da Kabil hükümetinin kontrolünün sadece büyük şehir merkezlerinden ve kırsaldaki askeri karakolların bulunduğu bölgelerden ibaret olduğunu, ülkenin tamamında Taliban'ın rahatça hareket edip faaliyet gösterebildiğini ifade ediyor.

Taliban ve ABD'den resmi bir açıklama yok

ABD Dışişleri Bakanlığı da Taliban sözcüleri de konuya dair bir yorum yapmış değil.  ABD daha önce kendi gözetiminde Kabil hükümeti ile Taliban'ı masaya oturtmak istemiştim. Ancak Taliban Kabil hükümetini değil ABD'yi doğrudan muhatap alacağını ifade ediyordu. Aynı zamanda Taliban'ın yabancıyı birlikler ülkeyi terk etmeden ateşkes görüşmeleri yapmayacağını ifade etmesi, söz konusu görüşmeleri imkansız hale getiriyordu.

ABD Devlet Başkanı, göreve geldikten sonra Güney Asya stratejisi kapsamında Afganistan'a daha fazla odaklanma, Taliban'a karşı askeri başarı kazanma stratejisi izleyeceğine açıklamıştı. Ancak bu stratejiye rağmen Taliban'ın gücünü kaybetmemesi ve etkinliğini artırarak sürdürmesi ABD'yi uzlaşı masasına çekebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.