Trump yanıtladı: ABD askerleri Irak'tan çekilecek mi?

Trump yanıtladı: ABD askerleri Irak'tan çekilecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki ABD askerlerinin çekilme sürecine dair soruları yanıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Bağdat hükümetiyle çalışan uluslararası koalisyon güçleri bünyesindeki Amerikan askerlerinin IŞİD ile mücadele kapsamında Irak topraklarında bulunduğunu belirterek, Bağdat hükümetinin iç ve dış güvenliği sağlayabilecek konuma geldiğinde askerlerini geri çekeceklerini söyledi. Ancak bununla ilgili herhangi bir takvim açıklamadı.

Trump, dün Beyaz Saray’da Bağdat hükümeti  Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile görüştü. Görüşmede Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien hazır bulundu.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Trump, Beyaz Saray’a girmeden önceki sivil hayatında ABD’nin Irak’a girmesini istemediğini, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın o dönem IŞİD tehdidiyle gereken şekilde ilgilenmediğini ancak Irak’ın krizlerden çıkmak için iyi iş çıkardığını kaydetti.

Washington ve Bağdat’ın petrol alanında birçok anlaşma imzaladığını duyuran Trump, “Bence ilişkilerimiz çok iyi. Irak’taki asker sayısı çok azaldı” dedi.

Trump, gazetecilerin, Amerikan askerlerinin Irak’tan ne zaman çekileceğine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta kesin bir tarih belirtmedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği binasının bulunduğu Yeşil Bölge’ye yönelik devam eden saldırılara da değinen Trump, “Bir noktada bunu (Amerikan askerlerini geri çekmek) yapacağız. Irak'taki askeri varlığı çok düşük bir seviyeye çektik. Saldırılar olursa, bunların üstesinden geleceğiz” dedi.

Irak’ta ABD askerlerine ya da konuşlandıkları üslere herhangi bir saldırı olması halinde buna “güçlü ve kararlı” bir şekilde karşılık vereceklerinin altını çizen Trump, “ABD en iyi orduya ve en iyi silahlara sahip. Askerlerimize yönelik her türlü saldırıya en güçlü şekilde yanıt vereceğiz. Uygun vakit geldiğinde askerlerimizi (Irak’tan) hızlı bir şekilde çıkaracağız. ABD'nin orada kalmak zorunda olmadığı günü ve Iraklıların kendilerini savunabildiği günü sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu.

Trump, ABD askerlerinin Irak’tan hangi tarihte çekileceğine dair gelen ikinci soru üzerine Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan yanıt vermesini istedi. Pompeo, söz konusu soruya “Irak’taki görevimizi tamamlar tamamlamaz çekileceğiz. Başkan, askerlerimizin sayısını en kısa zamanda en düşük seviyeye çekmek istediğini açıkça belirtti. Bunu gerçekleştirmek için Iraklılarla çalışıyoruz” şeklinde cevap verdi.

Trump, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“IŞİD ile savaşmak için Irak’tayız. Irak kendini savunabilecek konuma geldiğinde oradan çıkacağız. Bu konuda Irak’tan özel talep olmalı. Irak, Ortadoğu’da istikrarsız bir bölgede olduğunu düşünüyor. Genel olarak Irak'ın istediği her şeyi vereceğiz. Onların yardımları ve bizimle çalışmaları sayesinde IŞİD'i bitirdik. Irak’ın ekonomisi gelişti ve dünyanın en güçlü para birimini (doları) kullanıyor.”

Trump, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki operasyonlarına ilişkin bir soruya “ABD, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip. Kesinlikle bu durumu daha sonra konuşacağız. Irak’ın egemenliği ve güvenliği ABD yönetimi için önemli bir nokta. Irak’ı korumak ve ne gerekiyorsa sağlamak için uğraşıyoruz. Kürtlerle iyi ilişkilerimiz var. Irak’ın bağımsız bir hükümeti var. Onlara elimizden geldiğince yardım ediyoruz” diye yanıt verdi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.