Trump'tan Microsoft'a TikTok konusunda yeşil ışık

Trump'tan Microsoft'a TikTok konusunda yeşil ışık

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok uygulamasının sahibi Çinli şirket ile müzakere etmesi için Microsoft'a yeşil ışık verdi.  

Çin’in TikTok uygulamasının ABD’deki kullanımının yasaklanması ve engellenmesi hakkındaki tehditlerinden geri adım atan ABD Başkanı Donald Trump, uygulamanın ABD tarafından satın ve devralınması işlemini sona erdirmek için uygulamanın sahibi Çinli şirket ile müzakere etmesi yolunda Microsoft’a yeşil ışık verdi.  

Başkan Trump’ın ilan ettiği onay ve uygulamanın yasaklanması tutumundan uygulamaya destek verilmesi yönündeki değişim, şu iki şarta bağlı: İlki, devralma anlaşmasının maksimum 45 gün içerisinde, yani 15 Eylül’e kadar tamamlanması; ikinci şart ise anlaşma yapıldığı taktirde ABD hükümetinin bundan maddi pay alması. Nitekim, 100 milyon Amerikalının kullandığı uygulamanın satın alma işleminin bir kısmının ABD Hazine Bakanlığına aktarılması gerektiği öngörülmüştü.

Pazartesi günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, kullanıcı verilerine erişim hakkındaki güvenlik endişeleri nedeni ile TikTok'un Çin'in kontrolünde olmasını istemediğini vurgulayan Başkan Trump, TikTok'un Microsoft ya da diğer bir büyük ABD'li şirket tarafından satın alınabileceğini belirtmişti. Satın alma ücretinin bir kısmının ABD hazinesine aktarılması talebinde bulunan Trump, “Zirâ bu anlaşmayı mümkün kılan bizleriz. Uygulamayı kucaklayacak olan bizim ülkemiz. Bu, ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiye benzetilebilir” ifadelerini kullanmıştı.

TikTok uygulamasının yasaklanıp yasaklanmayacağı hakkında Trump yönetimi yetkilileri ve her iki partiden milletvekilleri arasındaki tartışmalar, haftalardır devam ediyor. Uygulamanın Çin hükümetine Amerikalı kullanıcılar hakkında büyük miktarda veri aktardığından şüpheleniliyor. Bu tür iddiaları şiddetle reddeden TikTok yönetimi ise uygulamanın Microsoft’a satılması yönündeki müzakere süreci ile ilgilenmiyor.

Bazıları, Başkan Trump'ın duruşundaki ani değişikliği geçen hafta bazı yardımcıları ve danışmanları ile Virginia'da yaptığı toplantılara bağlıyor. Trump’ın ABD’de on milyonlarca kişinin kullandığı bir uygulamayı yasaklamanın siyasi sonuçları hakkında uyarıda bulunan danışmanları, Başkan’ı Microsoft ile anlaşma imzalanmasına ikna etmeye çalıştı.

Nitekim, ABD’li gençler arasında oldukça popüler olan TikTok’a ait varlıkların Çin'in ABD'deki potansiyel nüfuzunu azaltmak için bir Amerikan şirketine satılması önerisinde bulunulmuştu.

Pazartesi günü Microsoft tarafından yapılan açıklamada, devam eden görüşmelerin TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda pazarlarındaki hizmetinin şirket tarafından satın alması ile sonuçlanabileceği belirtilmişti. Görüşmelerin henüz ilerlemediğini belirten şirket, anlaşmanın mutlaka tüm kullanıcı bilgilerinin ABD'deki sunuculara iletilmesini içereceğini vurgulamıştı. Microsoft, anlaşmanın çok az ilerlemesi durumunda yurt dışından diğer yatırımcıları getirecek.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.