Cem Dalaman

Cem Dalaman

Türkiye ve Almanya İncirlik krizini aşabilecek mi?

Türkiye ve Almanya İncirlik krizini aşabilecek mi?

Ankara’nın, Alman Federal Meclisi’nin Savunma Komisyonu üyelerinden oluşan bir delegasyonun İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemesiyle başlayan gerilimde gözler Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne çevrildi.

Zirve kapsamında Başbakan Angela Merkel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelip gelmeyeceği konusunda resmi bir açıklama yapılmazken, SPD’li Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in sorunun zirve kapsamında çözülmesini ümit ettiğini dile getiren açıklaması dikkat çekti.

Gabriel, Merkel'in zirve kapsamında yapacağı görüşmelerde Alman ordusunun bir parlamento ordusu olduğunu, ayrıca Alman Anayasası'nın da milletvekillerine yurtdışında görevde olan askerleri ziyaret etme hakkı verdiğini açıkça ifade edeceğinden emin olduğunu belirtti.

Öte yandan Gabriel’in Alman milletvekillerine ziyaret izni verilmemesi durumunda Konya’da konuşlandırılan Alman AWACS erken uyarı uçaklarını da çekebileceklerini ifade etmesi, hükümetteki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) arasını açtı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Gabriel’in kendi kişisel görüşünü paylaştığını, AWACS’lara ilişkin sadece NATO içerisinde ortak karar alınabileceğini belirterek, bakanın açıklamalarına mesafe koydu.

Başbakan Merkel ve Birlik partileri, muhalefet partileri Sol Parti ile Yeşiller’in “Askerleri derhal İncirlik’ten çekelim” önergesine de karşı çıkarak, böyle bir adımın Türkiye’yi yalnızlaştıracağını ve Almanya’yla Türkiye’nin arasının açılmasına neden olacağını belirterek, konuyla ilgili önergeyi dışişleri komisyonuna havale etmişti.

Böylece hükümet zaman kazanırken, gözler Brüksel’de yapılacak NATO zirvesine çevrildi.

Alman diplomatik kaynaklar, zirvede Başbakan Merkel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuyu görüşmesinin uzlaşma şansına bağlı olduğunu, ufukta bir uzlaşma şansı görünmezse, ikili görüşme olmayacağını kaydediyorlar.

Berlin’deki siyasi uzmanlar hükümetin özellikle SPD kanadının ziyaret talebinde ısrarlı olduğunu ve bundan geri adım atmak istemediğini, ancak Türkiye’nin izin yasağından vazgeçmemesi durumunda çekilmekten başka alternatif görülmediğini savunuyor.

Türk hükümetinin, ziyaret izni verilmemesi ile NATO nezdinde görev yapan Türk subaylarından bazılarına Almanya'da iltica hakkı tanınması arasında bir nedensellik bağı kurması sonrasında, sorunun çözümünün zorlaştığı yorumları yapılıyor. Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bir kez daha Ürdün’deki Azrak’ta bulunan bir askeri üssün İncirlik’e alternatif olduğunu ve Ürdün Kralı Abdullah'ın İncirlik'teki Alman ordusuna ait yakıt ikmal uçaklarıyla Tornado tipi keşif uçaklarının gelmesi halinde her türlü yardım ve desteği vereceğini açıkladı.

Kral Abdullah'la görüşmesinin ardından Azrak Havaüssü'nü ziyaret eden Leyen, İncirlik’le ilgili olarak son kararının henüz verilmediğini söylemiş, "Taşınmak zorunda kalma ihtimalimize karşı hazır olmak zorundayız" şeklinde konuşarak, Türkiye ile uzlaşının mümkün olduğu mesajını vermişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

Bu yazı toplam 2628 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Cem Dalaman Arşivi