Türkiye'nin döner kanatlı İHA'sı Alesta ilk uçuşunu yapacak

Türkiye'nin döner kanatlı İHA'sı Alesta ilk uçuşunu yapacak

Türk mühendislerin üzerinde çalıştığı yeni insansız hava aracı Alesta'nın önümüzdeki günlerde ilk uçuşu gerçekleştireceği bildirildi.

Türk mühendisler tarafından geliştirilen yeni insansız hava aracı (İHA) Alesta üzerindeki çalışmalarını anlatan Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) Genel Müdürü Eray Gökalp, Alesta'nın diğer İHA'lardan farklı bir konfigürasyona sahip olduğunu söyledi.

Alesta'nın döner kanatlı yapıda olduğunu aktaran Eray Gökalp, "Kanatların dik pozisyonunda dikine iniş-kalkış yapabiliyor. Düz uçuşa geçtiğinde ise kanatlar yatay pozisyona geçerek sabit kanatlı uçak modunda uçabiliyor. Avantajı, sabit kanatlı uçak ile helikopterin uçuşlarının avantajlarını bir arada görebiliyorsunuz. Sabit kanatlı bir aracın ihtiyaç duyduğu bir piste ihtiyacı yok." ifadelerini kullandı.

İHA'nın helikopter gibi iniş-kalkış yapabildiğini söyleyen Gökalp, "Düz uçuş moduna geçtiği zaman sabit kanadın yarattığı kaldırma kuvvetinden faydalanarak helikopterlere göre daha uzun mesafelerde uçuş gerçekleştirebiliyor." diye konuştu.

Elektrikli motor ve itki sistemine sahip Alesta'nın yer testlerinin 1-2 hafta içinde tamamlanmasının ardından ağustos ayının ilk haftalarında uçuş testlerine geçmesi hedefleniyor.

8 kilogram yük taşıyabilen İHA'nın, 2021 başında seri üretime geçebileceği kaydedildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.