Venezuela'da krize neden olan elektrik kesintisi 3'üncü gününde

Venezuela'da krize neden olan elektrik kesintisi 3'üncü gününde

Venezuela’da halkın yiyecek ve su bulmak için büyük mücadele vermesine neden olan elektrik kesintisi üçüncü gününe girdi.

Venezuela'da Pazartesi günü başlayan ve bu ay içerisindeki ikinci geniş çaplı elektrik kesintisi üçüncü gününe girdi. Okullar ve işyerlerinin kapalı kalmaya devam ettiği elektrik kesintisinde yerel halk, yemek ve su bulabilmek için mücadele veriyor.

Ocak ayında kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, elektrik kesintisini protesto etmek için halkı Cumartesi günü eylem yapmaya çağırdı. Guaido, "Suyu, elektriği, gazı geri alabilmek için her eyalette ve toplulukta başkaldırmalıyız" dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Çarşamba akşamı devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ülkenin büyük bir kısmında yaşanan elektrik kesintilerinin nedeninin "ülkenin çoğuna elektrik sağlayan bir hidroelektrik santraline sapkın sağcılar tarafından yapılan terörist saldırı olduğunu" söyledi. Maduro, çalışmaların yürütüldüğünü ve elektrik hizmetinin sağlanacağını belirtti, ancak bunun ne zaman ve ne şekilde olacağıyla ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Maduro ayrıca destekçilerini, muhalif lider Guaido'nun eylem için çağrı yaptığı gün olan Cumartesi için sokağa çıkmaya çağırdı.

Kesintiler nedeniyle yerel halk yiyecek ve su bulma, yiyecekleri sağlıklı bir şekilde saklama, yemeklerini pişirme ve işlerine gitmede zorluk çekiyor. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesinde elektrik kesintileri nedeniyle aynı zamanda petrol sıkıntısı da çekiliyor.

Venezuela'nın en büyük üçüncü eyaleti olan Valencia'da halk etleri çürümeden pişirebilmek için ağaç kesmeye başlarken, çoğunlukla tarım üzerinden geçimin sağlandığı Tachira eyaletinde 40 saatlik elektrik kesintisi nedeniyle 100 bin litre sütün bozulduğu belirtildi.

Mart ayının başında Venezuela tarihinin en uzun süren elektrik kesintisi yaşanmış ve kesinti bir hafta sürmüştü. Devlet Başkanı Maduro kesintilerden ABD'nin siber saldırılarını ve Washington'ın destek verdiği muhalif lider Guaido'yu sorumlu tutmuştu. Maduro karşıtları ise kesintilerin altyapıya yapılan yetersiz yatırım, yönetimdeki hatalar ve rüşvet faktörlerinin neden olduğunu savunmuştu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.