Yunanistan Dışişleri Bakanı, Hafter'in ardından Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Hafter'in ardından Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Pazar günü Kahire'yi ziyaret ederek Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile görüştü.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Pazar günü Kahire'yi ziyaret etti.

Dendias öncesinde Libya’nın doğusuna yaptığı ziyarette Türkiye ile gerilim yaşayan Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı General Halife Hafter ile bir araya gelmişti. Türkiye ile Hafter arasındaki gerilim, Ankara’nın Trablus’taki Ulusal Uzlaşı Hükümeti ile "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalaması ile başladı.

Dendias’ın Libya ziyareti, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac ile Ankara arasında iki alanda imzalanan anlaşmanın ardından geldi. Söz konusu anlaşmalardan ilki Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası, ikincisi de 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ydı. İkinci anlaşma Türkiye'ye, son yıllarda önemli miktarlarda enerji alanlarının keşfedildiği Doğu Akdeniz'de deniz sınırlarını genişletme imkanı tanıyor.

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yaptıkları açıklamalarla ikinci anlaşmayı kınadılar.

AFP’nin aktardığı habere göre Nikos Dendias ile Hafter arasında gerçekleşen görüşmede Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından temelsiz ve uluslararası hukuka aykırı olarak nitelenen iki anlaşma ele alındı.

Dendias Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias daha sonra Kahire’ye geçerek Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile havaalanındaki resmi bir salonda bir araya geldi. Dendias yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Türkiye'nin dikkatsiz bir şekilde davranacağını sanmıyorum. Çünkü bu durumda tek kaybeden kendisi olacak. Yunanistan anayasal yükümlülükler ve uluslararası hukuk çerçevesinde egemenlik haklarını ve çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyecek.”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de geçen hafta ülkesinin hiçbir tarafın Libya üzerinde egemenlik kurmasına izin vermeyeceğini söyledi. Sisi’nin söz konusu açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ni desteklemek için asker gönderebileceklerinin sinyalini vermesinin ardından geldi.

Sisi ise Mısır'ın Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu desteklemekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Libya'da iki ayrı güç

Hafter, Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni tanımıyor. Serrac, nisan ayından bu yana Libya Ulusal Ordusu’nun başkente yönelik operasyonları ile karşı karşıya.

Hafter, Türkiye'yi Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne silah ve askeri danışman sağlamakla suçluyor.

Diğer yandan Libya ordusu cumartesi akşamı mürettebatı Türk olan Grenada bandıralı bir gemiye Akdeniz’de el koyduklarını duyurdu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.