ABD Başkanı Trump Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Birader ile görüştü

ABD Başkanı Trump Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Birader ile görüştü

ABD Başkanı Donald Trump'ın Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader ile bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid'in sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ile Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader Ahund arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği ifade edildi.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin 35 dakika sürdüğü belirtildi.

Trump, "Taliban lideriyle telefonda görüştük. Şiddet istemediğimiz konusunda mutabık kaldık. Ne olacağını göreceğiz." şeklinde konuştu ve telefon görüşmesinin "çok iyi" geçtiğini söyledi.

Görüşme sonrası Taliban tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Katar saatiyle 17.40 sularında ABD Başkanı, Afganistan İslam Emirliği Siyasi Vekili ve  Siyasi Ofis Şefi muhterem Molla Abdulgani Birader ile 35 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bir grup Siyasi Ofis mensubu ve Dr. Zalmay Halilzad'ın da mevcut bulunduğu görüşmede Molla Birader ABD Başkanı ile yapılan ilk görüşmeyi memnuniyetle karşıladı ve ekledi:

Ben, İslam Emirliği'nin ve Afgan halkının temsilcisi olarak, sizi temin etmek isterim ki eğer ABD bizimle yaptığı anlaşmaya sadık kalırsa biz ileride olumlu ikili ilişkilere sahip olacağız.

Molla Birader şunları söyledi:

Bay Başkan!

Afganistan'dan yabancı güçlerin çekilmesine dair kararlı davranın ve kimsenin bu anlaşmanın şartlarını ihlal etmesine müsaade etmeyin, ki bu uzun savaşın içerisine daha fazla batmayın.

Molla Birader buna ek olarak, "Afganistan İslam Emirliği sizinle ve diğer dünya ülkeleriyle olumlu ikili ilişkileri sürdürmeyi amaçlayan kuvvetli bir siyasi ve askeri güçtür." şeklinde konuştu.

Molla Birader milli egemenliğin ve kendi ana vatanlarında kendi seçtikleri bir yönetim teşkil etmenin Afganların meşru hakkı olduğunu, bu yüzden anlaşmanın hükümlerinin bir an önce uygulanması, kapsamlı bir barışın tesis edilmesi ve Afganların temel haklarına kavuşması gerektiğini söyledi.

İslam Emirliği'nin Siyasi Vekili şunları söyledi:

ABD gibi gelişmiş bir ülkeye, savaştan zarar görmüş Afganistan'a rehabilitasyon yardımında bulunması münasip olacaktır ve bu ABD'nin durumuna olumlu etki edecek uygun bir tavırdır.

ABD Başkanı Donald Trump şöyle konuştu:

Sizinle konuşmak bir zevkti. Siz çetin insanlarsınız ve mükemmel bir ülkeniz var. Vatanınız için savaştığınızı biliyorum. 19 senedir buradayız, bu çok uzun bir zaman ve artık yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılması herkesin çıkarına.

Başkan Trump ekledi:

Dışişleri Bakanım yakın zamanda Eşref Gani ile Afganlar arası görüşmelerin önündeki tüm engelleri kaldırmak için görülecek.

ABD'nin Afganistan'ın rehabilitasyon sürecinde de tümüyle yer alması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca iki taraf arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasına dair etraflı müzakerelerde bulunuldu."

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum