ABD: Çin, salgını zamanında haber vermedi

ABD: Çin, salgını zamanında haber vermedi

ABD yönetimi, koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda Çin hükümetini eleştirmeye devam diyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, ABD, Çin'in virüsün ortaya çıkışını Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) zamanında bildirmediğine inanıyor.

Pompeo yaptığı açıklamada, Pekin yönetimini, virüsün insandan insana bulaştığını bir ay boyunca, yani hastalık ülkenin her bölgesine yayılana kadar, dünyaya açıklamamakla da suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2007’de yürürlüğe giren kurallarına atıfta bulunarak, Çin’in salgının ortaya çıkışını zamanında örgüte bildirmediği söyledi.

Pompeo, Pekin yönetiminin salgını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdikten sonra bile sahip olduğu tüm bilgileri paylaşmadığını söyleyerek, bunun yerine hastalığın ne kadar tehlikeli olduğunu dünyadan saklamakla suçladı.

Çin, bu iddiaları reddediyor ve virüsle ilgili bilgileri şeffaf biçimde paylaştığını savunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü de Pompeo’nun eleştirilerinin hedefindeydi. Pompeo, örgüt Direktörü Tedros Adhanom’un, üye bir ülkenin kurallara uymama durumunu kamuoyuyla paylaşma görevini yerine getirmediğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta, Dünya Sağlık Örgütü’ne mali katkıyı geçici olarak askıya almıştı. DSÖ, Çin odaklı olduğu iddialarını kabul etmiyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.