ABD destekli Mogadişu yönetimi Somali halkına savaş açtı

ABD destekli Mogadişu yönetimi Somali halkına savaş açtı

ABD destekli Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı Somali'deki tüm cephelerde savaş ilanının, sivil ölümlere yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Somali'de Mogadişu yönetimi, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı çetin bir savaşın hazırlığında oldukları sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud pazartesi günü yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Eş Şebab kontrolü altındaki bölgelere yoğun saldırılar başlatılacağına işaret etti.

Eş Şebab kontrolündeki alanların ağır bombardımana tabi tutulacağını vurgulayan Mahmud, bu kapsamda Somali halkının cihat yanlısı grubun bulunduğu bölgelerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Aksi takdirde ABD ile Mogadişu yönetiminin saldırılarında ve gece baskınlarında zarar göreceklerini söyledi.

Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ve ülkedeki diğer üst düzey yetkililerin de iştirak ettiği Cumhurbaşkanı Mahmud'un konuşmasında Eş Şebab'a karşı 'tüm cephelerde' savaş deklare etmesi dikkat çekti.

Halka iş birliği çağrısı

Halkın Eş Şebab'a karşı savaşta Mogadişu yönetimine her türlü yardımı vermesi gerektiğini savunan Mahmud şöyle konuştu:

"Her Somali vatandaşını teröristlerin saklandığı yerlerden uzak durmaları konusunda uyarıyorum. Halihazırda o bölgelerdeyseniz daha fazlasını yapmanız gerektiğini söylüyorum çünkü hükümetimiz, tüm cephelerde Eş Şebab'a karşı bir savaş ilan etti ve nihayetinde bu toprakları özgürleştireceğiz."

"Çok sayıda sivil, saldırıların kurbanı olabilir"

Ancak Eş Şebab'ın Somali'nin orta ve güney kesimlerinde yüzde 70'lik bir toprak hakimiyetine sahip olduğu düşünüldüğünde, Mogadişu yönetiminin yoğun bir saldırı başlatmasının sivil ölümlere kapı aralayabileceği üzerinde duruluyor.

ABD ve Mogadişu yönetiminin 9 Eylül'de ülkenin güneyindeki Aşağı Şabel bölgesinde, Eş Şebab'ın kontrolünde bulunan Mübarek kasabasına hava saldırısı düzenlemişti.

Mogadişu hükümeti saldırıda Eş Şebab'ın hedef alındığını ileri sürerken, bu iddia kısa bir süre sonra bölgeden aktarılan görüntülerle yalanlanmıştı

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Mübarek kasabasına düzenlenen saldırıda, sivilleri taşıyan bir otobüs vuruldu. Saldırıda 8 sivil ölürken 20 sivil de yaralandı.

Kabile milisleriyle iş birliği sivil ölümlerini artırabilir

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un talimatı doğrultusunda Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı yerel milislerle ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Bu kapsamda Eş Şebab'a karşı savaşta yerel milisler, Somali'nin çeşitli bölgelerine konuşlandırılacak.

Başvurulan yeni strateji çerçevesinde yerel milislerin Hiiraan, Galgaduud, Gedo ve Bakool gibi çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde ön cephelerde kullanılması planlanıyor.

Öte yandan Eş Şebab'a karşı savaşta yerel milislerin de çatışmalarda yer almasının isteğinin, bazı milis grupların temmuz ayında Galmudug bölgesinde cihat yanlısı gruba karşı sağladığı öne sürülen üstünlükle ilişkili olduğu belirtiliyor.

Afrika'nın çeşitli ülkelerinde de cihat yanlısı veya ayrılıkçı gruplara karşı hükümet güçleriyle hareket eden yerel milisler, genel şekliyle profesyonel bir ordu eğitiminden yoksun.

Bu da milislerin gelişigüzel bir şekilde saldırılar düzenlemesine yol açıyor.

Gelişigüzel saldırıların çok kez sivil ölümlere sebebiyet verdiği gözlemlenmişti.

Mogadişu yönetiminden Eş Şebab'a karşı topyekun savaş ilanı

Yönetimin, ağustos ayının sonlarına doğru yaptığı yazılı bir açıklamada da, Eş Şebab'a karşı topyekün bir savaş ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, "barışı baltalamaya çalışan zalimlere karşı topyekün bir savaş hazırlığına girilmesi çağrısında bulunan" Hasan Şeyh Mahmud, "halkımızı katleden teröristlerin kontrol ettiği alanları özgürleştirinceye dek onları zayıf düşürmeye kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

Söz konusu açıklamada kullanılan ifadelerin Mogadişu yönetimi için öncelikli bir konu olduğunu belirten Mahmud ayrıca Eş Şebab'a karşı belirlenen 'stratejik planın' hazırlık ve uygulanma aşamasının devam etmekte olduğunu kaydetti.

Mogadişu yönetiminin yerel milisleri de topyekun savaş planının içerisinde yer edindirmeye çalışacağı tahmin ediliyor.

Eş Şebab'ın eski sözcüsü olan, sonradan saf değiştirerek Mogadişu hükümetine katılıp Vakıflar ve Din İşleri Bakanı olarak atanan Muhtar Robov da geçtiğimiz ay, cihat yanlısı gruba karşı "ortak mücadele çağrısında" bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.