ABD, ilk defa Afganistan'ı Irak ve Suriye'den daha fazla bombaladı

ABD, ilk defa Afganistan'ı Irak ve Suriye'den daha fazla bombaladı

ABD, son 4 yıl içerisinde ilk defa Irak ve Suriye'ye attığı bombalardan daha fazlasını Afganistan'a attı.

ABD, 2014 yılında Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı başlattığı hava saldırılarında kullandığı bomba miktarından daha fazlasını geçen ay Afganistan'da kullanmış oldu.

Hava Kuvvetleri'nin aylık raporuna göre ABD uçakları Mart ayında Irak ve Suriye'de 294 bombalama gerçekleştirirken, Afganistan'da 339 bombalama gerçekleştirdi. 

ABD'nin IŞİD'e karşı yaptığı askeri operasyon kapsamında Mart ayında yaptığı bombardıman sayısının 2014 yılından beri en düşük sayı olması dikkat çekti. 

Bu arada Mart ayında Afganistan'da IŞİD ve Taliban'a yönelik yapılan hava saldırıları ise son 5 yılın en yüksek sayısına ulaştı. IŞİD Irak ve Suriye'de geri çekilmeye zorlanmış ve zayıflamış görünürken Afganistan'da gruba bağlı savaşçıların sayısının arttığı görünüyor. ABD yetkililerine göre o zaman beri grubun 600-700 arasında değişen savaşçı sayısı 1.000'in üzerine çıktı. 

Afganistan'daki hava operasyonları ABD ve müttefiklerinin bazı aylarda binin üzerinde hava saldırısı yapmasıyla 2010 yılında zirveye ulaşmıştı. O yıllarda koalisyon komutanları hava saldırılarında Taliban'ın gerçek bir darbe aldığını iddia etseler de bombalamaların etkisi uzun vadede somut bir sonuç ortaya koyamadı.

Afganistan'da İslami bir devlet kurmak isteyen Taliban, ülkenin yaklaşık yarısını kontrolü altında tutuyor. Taliban, IŞİD'in Afganistan'da uluslararası güçler tarafından kendilerine karşı örtülü olarak desteklendiğini düşünüyor. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.