Taliban bahar saldırılarını duyurdu: 'Hendek Cihad Operasyonları'

Taliban bahar saldırılarını duyurdu: 'Hendek Cihad Operasyonları'

Afganistan'da faaliyet gösteren Taliban, bu yıl düzenleyeceği bahar operasyonlarını ilan etti.

Taliban, her yıl farklı bir isimle gerçekleştirdiği bahar operasyonlarının yenisini ilan etti. "Hendek Operasyonları" adını alan saldırılara ilişkin açıklama hareketin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlandı.

"Vatanımız işgal altında"

Açıklamada Taliban Afgan milletine seslenerek “Anavatanın hala kafir Amerikalı işgalcilerin ve onların müttefiklerin işgal altında olduğunu” ifade etti. “Düşmanların hedefinde mücahitlerin ve sivil insanların olduğu” ve “son yıllarda saldırıların camilere, dini eğitim merkezlerine ve masum talebelere yöneldiği” ifade edilen açıklamada, geçtiğimiz günlerde Kunduz’un Deşti Arçi ilçesinde meydana gelen medrese bombardımanına da değinildi.

Taliban tarafından yayınlanan açıklamada “yabancı işgalcilere karşı cihadi direnişin meşruiyetine” dikkat çekildi. Taliban, “Afganistan İslam Emirliği, İslami değerlerin ve vatanın bütünlüğünün koruyucu gücüdür” ifadesini kullandı. “Hendek Cihad Operasyonları” adı verilen saldırıların devam etme sebeplerine ilişkin grup şu nedenleri sıraladı:

- “Ülkenin hava ve kara alanlarının yabancı işgalci güçlerce kontrol ediliyor olması ve dini merkezlerle sivil insanların rastgele hedef alınması.”

- “Trump tarafından kabul edilen yeni stratejinin işgale bir son vermek yerine köyler ve kırsal alanlarda halkı acımasızca hedef alması. Aynı zamanda ülkeye ek olarak binlerce yabancı asker konuşlandırılması.”

- “Kukla Kabil rejimi ile Amerikalı işgalciler arasında stratejik anlaşma adı altında birçok askeri üssün inşa edilmesi.”

- “Amerikalı işgalcilerin ve kukla Kabil rejiminin elindeki bölgelerde fuhşiyat, alkol, gayrı ahlaki filmler, sapık inançlara teşvik ve diğer gayrimeşru faaliyetlerin yaygınlaşması.”

"ABD'nin savaşı bitirme niyeti yok"

Taliban, yayınladığı açıklamada ABD'nin savaşı sona erdirmeye dair bir niyetinin olmadığına, hatta bunun aksine Afganistan'daki varlığının süresini uzatmak istediğine dikkat çekti. Bu nedenle, “süren işgal sebebiyle Müslümanların kafir düşmana karşı savaşmasının İslami gerekliliğine” vurgu yapılarak Kur'an'dan örnekler verildi.

Taliban söz konusu operasyonlar için “Hendek Operasyonları” adının İslam tarihinden seçildiğini ifade etti.

Hareket, Medine'ye yönelik Kureyş saldırıları sonucunda yaşanan Hendek Savaşı ile günümüzde süren savaş arasında bir benzerlik bulunduğunu belirtti.

Taliban, “Bedir'de ağır bir şekilde yenildikten sonra İslam'ın düşmanlarının farklı bayraklar altında bir koalisyon oluşturarak Medine'de İslamı yok etmek için yola çıktığını ancak Hendek Savaşı'nda bu güçlerin tamamıyla yenilgiye uğradığını” ifade etti. Bu yolla, “Afganistan’da da farklı bayraklar altında onlarca işgalci gücün olduğuna ve bunların İslam’ı yok etmek için bölgeye geldiğine, Taliban’ın bu koalisyona karşı savaştığına” dikkat çekildi.

Taliban'a göre Hendek Operasyonları “İslam Emirliği’nin alanında yetenekli ve tecrübeli askeri komisyonları tarafından planlandı ve stratejisi çizildi.” Söz konusu saldırıların gerilla saldırıları, geniş çaplı hücumlar, sızmalar ve birçok yeni taktikle düzenleneceği ifade edildi.

Taliban söz konusu saldırılarda önceliklerinin “Amerikalı işgalciler ve onların istihbarat ajanları olacağını” ifade etti. Saldırılardaki ikinci önceliğin de Kabil hükümeti güçleri olacağı açıklamada yer aldı.

Hareket, 25 Nisan 2018 tarihi itibarıyla “Hendek Cihad Operasyonları”nın başladığını ifade etti.

Savaşçılara 'sivil hassasiyeti' uyarısı

Öte yandan Taliban, başlattığı saldırılarda kendi savaşçılarına yönelik uyarılarda ve açıklamalarda bulundu.

Taliban, “amacımız Allah yolunda cihad, Allah'ın kelimesini yükseltmek ve İslami bir sistem kurmak olduğu için eylemlerimiz de tamamen İslam şeriatına uygun olmalı” uyarısında bulundu. Kur'an'dan getirilen bir örnekle “mücahitlerin Müslüman halka karşı yumuşak olması, sivillerin canlarını ve mallarını korunması ve bir hedefe saldırırken bu doğrultuda tüm önlemlerin alınması gerektiği” ifade edildi.

Grup, söz konusu saldırılar sürerken ve halka düşman üslerinden ve konvoylarından uzak durması çağrısı yaptı. Açıklamada “mücahit kardeşlerimiz samimiyeti, fedakarlığı, alçak gönüllülüğü, Allah'a güveni, itaati, istişareyi ve her cihadi faaliyette Allah'ın rehberliğini gözetmeli” ifadeleri de kullandı.

Taliban her yıl farklı bir isim altında düzenlediği bahar operasyonlarında Kabil hükümeti güçlerine ve yabancı birliklere yönelik saldırılar düzenliyor. Bu yıl İslam tarihine atıfla Hendek Operasyonları adı verilen saldırılarda, geçen yıllara göre Kabil hükümeti güçlerine ve ABD birliklerine daha etkili saldırılar düzenleneceği tahmin ediliyor. Seçim arefesindeki ülkede Taliban saldırıları, meşruiyeti tartışma konusu olan Kabil hükümeti için önemli bir meydan okuma niteliğinde.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.