ABD: Türkiye'nin Suriye'de kara harekatı IŞİD'e karşı kazanımları tehlikeye atar

ABD: Türkiye'nin Suriye'de kara harekatı IŞİD'e karşı kazanımları tehlikeye atar

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye kuzeyinde YPG'ye yönelik bir kara harekatı için itidal çağrısı yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türkiye'ye yaptığı çağrıda Suriye'nin kuzeyine yönelik olası kara harekatı düşüncesinden vazgeçmesini istedi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Türkiye'nin Suriye kuzeyinde YPG'ye karşı bir kara harekatının IŞİD'e karşı savaşta edinilen kazanımları ciddi şekilde baltalayacağını" söyledi.

Olası bir kara harekatının sonucunda bölgenin istikrarsızlaşacağını belirten Ryder, "Devam eden çatışmalar, bilhassa bir kara harekatı, dünyanın IŞİD'e karşı büyük çabalarla elde ettiği kazanımları ciddi şekilde riske atacak ve bölgeyi istikrarsız bir konuma sürükleyecektir." diye konuştu.

Pentagon sözcüsü Ryder, Türkiye'nin güvenlik endişelerini kabul ettiklerini belirtirken Suriye'ye olası bir kara harekatından endişe duymaya devam ettiklerini kaydetti ve bu konuda Ankara'ya itidal çağrısında bulundu.

Ryder ayrıca Suriye'deki ABD birliklerinin PKK'nın Suriye uzantısı YPG ile ortak devriyelerini azaltmak durumunda kaldıklarını söyledi. Sözcü bunun sebebinin YPG'nin devriyelerini azaltması olduğunu belirtti.

YPG, Türkiye'nin hava saldırıları sonrasında IŞİD'e karşı faaliyetleri durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Pentagon'un açıklaması. YPG'nin ABD'den Türkiye kara harekatına karşı daha güçlü mesajlar verilmesine ilişkin taleplerde bulunmasının ardından geldi.

Ana omurgasını PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin oluşturduğu SDG'nin Komutanı Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin, ABD'nin "olası bir Türkiye kara harekatına karşı olduğu" yönünde güvenceler sağlamasına rağmen Ankara karşısında 'daha güçlü açıklamalara" ihtiyaç duyduklarını söylemişti.

Abdi, Türkiye'nin son dönemde sınır hattında daha önce görülmemiş tarzda bir yığınak yaptığını ve askeri hareketlilik saptadıklarını belirterek ABD yönetiminden bu konu karşısında "daha güçlü mesajlar vermesi" yönünde beklentilere sahip olduklarını belirtmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün Suriye'ye yönelik olası kara harekatıyla ilgili yaptığı konuşmada, Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.