ABD üst düzey El Kaide liderlerinin başına milyonlarca dolar ödül koydu

ABD üst düzey El Kaide liderlerinin başına milyonlarca dolar ödül koydu

ABD, Batı Afrika ve Yemen'deki bazı El Kaide liderlerinin başına milyonlarca dolar ödül koyduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün Arap Yarımadası El Kaidesi'nin Sa'ad bin Atıf el Evlaki ile İbrahim Ahmed Mahmud el Kusi gibi üst düzey liderlerinin yakalanmasını sağlayacak bilgiyi getirenlere 10 milyon dolar ödül vereceğini ilan etti.

İki isim, El Kaide'nin bölgede öne çıkan liderleri arasında yer alıyor.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı basın açıklamasında, Adalet için Ödül Programı kapsamında El Kaide’ye bağlı Sa'ad bin Atıf el Evlaki'nin kimliği veya yerini gösteren bilgileri bildirenlere 6 milyon dolar ve İbrahim Ahmed Mahmud el Kusi'nin kimliğini veya nerede olduğunu gösteren bilgiler için de 4 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı.

Evlaki'nin, Yemen'in Şebve vilayetinde gruba liderlik ettiğini ve ABD ve müttefiklerine karşı saldırı çağrısında bulunduğunu, Kusi'nin ise Şeyh Habib el Sudani ve Muhammed Salah Ahmed ismiyle tanındığını ve El Kaide’nin yönetici kadrosunda yer aldığı açıkladı.

Yaklaşık 10 yıl Guantanamo'da kaldı

Usame bin Ladin ile yıllarca doğrudan çalıştığı ifade edilen El Kusi, Aralık 2001'de Pakistan'da tutuklanarak Guantanamo’ya gönderildi.

2010 yılında ABD askeri komisyonunda suçunu itiraf ederek, El Kaide'nin faaliyetlerine maddi destek sağladığını doğruladı. ABD tarafından serbest bırakılan Kusi, 2012 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Sudan'a iade edildi.

Afrika'daki El Kaide liderine yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Terör eylemi gerçekleştiren veya terör eylemi gerçekleştirme riski yüksek olan yabancı kişilere" yaptırım uygulayan 13224 sayılı ABD Başkanlık Kararnamesi uyarınca, El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in liderlerinden olan Amadou Koufa’yi yaptırım listesine dahil etti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum