Afganistan'ın "uyuşturucu merkezi" Hilmend'de afyon üretimi sıfıra indi

Afganistan'ın "uyuşturucu merkezi" Hilmend'de afyon üretimi sıfıra indi

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin uyguladığı yasak kapsamında ülkenin birçok bölgesinde afyon ekiminin sıfıra indiği bildirildi.

Afganistan'ın en büyük sorunlarından biri olarak görülen uyuşturucu üretimi ve afyon ekimi konusunda sona gelinmeye başlandığı belirtiliyor.

Ağustos 2021'de ABD destekli eski Kabil yönetiminin düşmesiyle yönetimi devralan İslam Emirliği yönetiminin en büyük hedefleri arasında ülkede uyuşturucu üretimini, afyon ve kenevir ekimini ve uyuşturucu bağımlılığını ortadan kaldırmak geliyordu.

Bu kapsamda yönetim, ülkedeki uyuşturucu bağımlılarına yönelik geniş kapsamlı bir rehabilitasyon hamlesi başlatmıştı.

İslam Emirliği yönetimi ülkenin tamamında afyon ve kenevir üretimini de yasaklamıştı. Söz konusu yasakların bu yıl itibarıyla tamamen uygulanmaya başlandığı ifade ediliyordu.

İslam Emirliği yönetimi, iktidarda olduğu 1996-2001 döneminde de benzer bir karar almıştı.

2000 yılında tamamen haşhaş ekimi yasaklanırken, yine bu yıl ülkede uyuşturucu üretimi kararla beraber sıfıra yaklaşmıştı.

2021 yılının Ağustos ayında yeniden başlayan İslam Emirliği döneminde de ülkede uyuşturucu üretiminin ciddi şekilde azaldığı belirtiliyor. Bu doğrultuda kısa bir süre önce, Afganistan'dan uyuşturucu akışı kesildiği için Avrupa'da sentetik uyuşturucu krizi yaşandığı kaydediliyordu.

Hilmend'de afyon ekimi sona erdi

Afganistan'da geçmişte afyon ekimi ve haşhaş üretiminin merkezi olarak kabul edilen Hilmend vilayetinde de yasak kapsamında afyon ekiminin son bulduğu vurgulandı.

Hilmend'de afyon ekiminin yüzde 99 oranında düştüğü, il genelinde afyon ekili herhangi bir arazinin neredeyse kalmadığı belirtildi.

Uydu görüntüleri referans alınarak hazırlanan haritalarda da bölgede afyon ekiminin neredeyse sıfıra indiği teyit edilmiş oldu.

hilmend-2.jpg

Geçtiğimiz yıllara ait istatistiklere bakıldığında, afyon ekimindeki azalma da gözler önüne serilmiş oluyor.

Buna göre yasak kararının tam olarak uygulanmaya başlandığı 2023 yılında, Hilmend ili genelindeki arazilerin yalnızca yüzde 0.4'üne afyon ekildi.

Tarım arazilerinin yüzde 99.6'sına ise başka tarım ürünlerinin ekimi yapıldı.

hilmend-1.jpg

İslam Emirliği yönetiminin uyuşturucu yasağını uygulamaya devam edeceği, bu kapsamda birkaç sene içerisinde Afganistan'ın uyuşturucu üretimi ve satışından tamamen arındırılacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum