Analiz | Rus yanlısı Çeçenlerin Ukrayna'daki gerçek rolü

Analiz | Rus yanlısı Çeçenlerin Ukrayna'daki gerçek rolü

Ramazan Kadirov, muhaliflerine yönelik baskısı neticesinde Çeçenistan içerisinde ve insan hakları örgütleri nezdinde eleştirilere tabi tutulurken Rusya'nın Ukrayna işgali Kadirov'un saygınlığını koruması için büyük bir fırsat doğurdu.

Rusya yanlısı Çeçen lider Ramazan Kadirov'un muhaliflerine yönelik baskısı, Rusya'ya olan yakınlığı, askeri alandaki başarısızlığı, yakın çevresine karşı "üstünmüş izlenimi" vermeye çalışması gibi etkenler Çeçenistan'da kendisine karşı muhalefeti gün geçtikçe gün yüzüne çıkardı.

El Cezire'de yer alan Mansur Mirovalev imzalı habere göre, muhalefete yönelik baskısıyla eleştirilere yol açan Kadirov, ülke içerisindeki itibarını geri elde edebilmek ve imajını zedeleyen tartışmaları sonlandırmak amacıyla Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcından itibaren bu ülkeye kendi yönetimine bağlı yüzlerce asker sevk etti.

Kadirov için bu savaş, hem Kremlin'de hem de ulusal medyada adının öne çıkması için büyük bir fırsattı.

Ancak Kadirov yönetimine bağlı Çeçen askerlerin sahada "yetersiz kalışı" birtakım eleştirilere yol açtı.

"TikTok ordusu"

Ukraynalı kaynaklar, Çeçen askerlerin savaş katılımcısı olmalarından daha çok bu işi bir 'şova dönüştürdüklerini' savunuyor.

Dahası Ukraynalı yetkililer, Kadirov'un askeri birliklerini 'TikTok ordusu' olarak adlandırıyor.

Rusya Ulusal Muhafızları bünyesinde faaliyet gösteren Çeçen askerlerin TikTok'ta Ukrayna'daki savaşın gidişatına dair görüntüler paylaşmasının Kadirov'u güçlü bir lider olarak yansıtma amacı taşıdığı ifade ediliyor.

"İmaj temizliği"

ABD merkezli Jamestown Vakfı'nda savunma analisti olan Pavel Luzin, "O (Kadirov), bilhassa Putin'in neferi izlenimini yani 'ürkütücü imajını' sürdürmek için reklamını yapmaya ihtiyaç duyuyor." diyor.

Ukrayna medyası ise Kadirov'a bağlı askerlerin TikTok hesaplarından elde ettiği görüntülere göre, Çeçen askerlerin boş binalara ateş açarak 'sanki bir savaş içerisindeymiş' izlenimini vermeye çalıştığını belirtiyor.

Söz konusu görüntüler Ukrayna medyasında geniş yankı bulmuş ve olay ülke içerisinde epey alay konusu haline gelmişti.

Rusya basınının ise Kadirov askerlerinin sosyal medya platformlarına servis ettiği görüntüleri haberlerde yer vererek Kadirov'un Ukrayna savaşındaki 'önemli rolüne' ışık tutmaya çalıştığı söyleniyor.

Kadirov yönetimine bağlı güçler Suriye'de Wagner grubuna hizmet etti

Öte yandan Suriye'de görev almış eski bir Rus paralı asker, Kadirov'a bağlı Çeçen savaşçıların "başarılarının şişirilmiş balondan ibaret olduğunu" aktarıyor.

"(Çeçen askerlerin) İşgal güçlerinin askeri hamlelerine küçük bir katkıda bulunmuş olabileceğine" değinen eski Rus paralı asker Marat Gabidullin, El Cezire'ye verdiği demeçte, Kadirov'a bağlı bir askeri timin Suriye'de Wagner grubuna katıldığını ancak Suriyeli muhaliflere karşı savaşta etkisiz kaldıklarını ekliyor.

Esed rejimi için savaşan Wagner grubunun bir ekibine liderlik eden Gabidullin, muhalif güçlerle ilk karşılaşmalarında Çeçen timinin ellerinin ayaklarının dolaştığını, bu sebeple bir süre sonra bu timin dağıtıldığını iddia ediyor.

Gabidullin ayrıca bazı Çeçenlerin "çok iyi savaşçılar" olduğunu belirtirken Kadirov'a bağlı askerlerin bu kadar cesur olamadıklarını söylüyor.

"Düzensiz askeri birlikler"

Rusya'nın Kadirov'un askeri birliklerinden 'göründüğü kadar memnun olmadığı' paylaşılan bilgiler arasında.

Kremlin'den bir yetkili, Kit online'a verdiği demeçte, Çeçenlerin koordinasyondan uzak olduklarını belirtirken Kadirov'dan veya onun seçkin çevresinden aldıkları talimatlar doğrultusunda harekete geçtiklerini söylüyor.

Rus yetkili, Çeçen birliklerin düzensiz bir ordu izlenimi vermelerinden yakınıyor.

Mariupol şehrinde Rus ayrılıkçı güçlerden olan Alexander Khodakovsky'nin mart ayı ortalarında Telegram kanalından yayımladığı bir mesajda, Çeçen birliklerin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve bunun askeri anlamda uyumsuzluklara yol açtığını vurgulamıştı.

Çeçenler Rus askerleri infaz etti

Kadirov, Rusya'nın Ukrayna işgali başlangıcında Kiev'i ele geçirmeyi başlıca bir strateji olarak görmüştü.

Ancak Kiev'i kontrol almaktaki imkansızlık Kadirov'u tam tersine bir stratejiyi izlemeye itti.

Ukraynalı istihbarat yetkililerine göre savaşın başlangıcından kısa bir süre sonra, Çeçen askerler arka cephelerde konumlanmaya, onlara emredilen görevler doğrultusunda yaralı Rus askerleri tahliye etmeye yardım sağlamaya başladı.

Öte yandan 12 Mart'ta 12 Rus görevliyi tahliye etmenin aksine Kadirov birliklerinin bu görevlileri vurarak öldürdüğü öne sürülüyor.

Kadirov'un savaş suçları

İşgal edilmiş bölgelerdeki görgü tanıklarına, yetkililere ve insan hakları örgütlerine göre Kadirov birlikleri bir dizi savaş suçuna da karıştı.

Çeçen askerler Bucha'da yüzlerce sivilin ölümüne katkıda bulundu.

Kiev'in yakınlarındaki bir köy sakininin El Cezire'ye yaptığı konuşmaya göre, bir sivil motosikletini geri almak üzere Ruslardan ricada bulundu ancak bir Çeçen'in 'sırf sesini çıkarttığı' için onu öldürdüğü aktarıldı.

Kadirov'un tarih bilgisinin yoksun kalışı

El Cezire'nin haberinde, Rus yanlısı Çeçen lider Kadirov'un mart ayında askerlerine, Stepan Bandera isimli Rus karşıtı milliyetçi lider ve Nazi iş birlikçisini öldürülmesini emrettiği aktarılıyor.

Ancak Bandera, 1959 yılında Münih'te KGB ajanlarınca öldürülmüştü.

Mansur Mirovalev'e göre ise bu tarz bir yorum, Kadirov'un Ukrayna tarihi ve gündem konusunda yetersiz kaldığını kanıtlıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.