AYM ile hükümet arasında 'ışık' polemiği

AYM ile hükümet arasında 'ışık' polemiği

'Işıklar yanıyor' paylaşımı yapan Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'a hükümetten tepki gösterildi.

İlk derece mahkemesinin Enis Berberoğlu kararı sonrası Twitter hesabından, "Işıklar yanıyor" paylaşımı yapan Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'a hükümetten geniş şekilde tepki gösterildi. AK Parti Sözcüsü Çelik söz konusu paylaşım ile ilgili olarak, "Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz" dedi.

Tartışma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, AYM'nin aldığı Enis Berberoğlu kararına verdiği yanıt ile başladı.

AYM üyesi Engin Yıldırım, akşam saatlerinde AYM'nin fotoğrafına ek olarak "Işıklar yanıyor" mesajını paylaştı.

İçişleri Bakanlığı ise bu tweet'e cevaben, Bakanlık binasının fotoğraflarını "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajı ile paylaştı.

Yaptığı paylaşımın "darbe iması" içerdiği yönünde gelen tepkiler sonrası Yıldırım, "Hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" diyerek bir açıklama paylaştı.

Yıldırım, tartışmadan üzüntü duyduğunu kaydettiği son paylaşımında, "Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı" dedi.

AK Parti ve ittifak ortağı MHP cephesinden de paylaşıma sert tepki gösterildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Hiçbir kurum yada kişi milli iradeye gözdağı veremez" dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de "Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır" şeklinde bir paylaşım yaptı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de AYM üyesi Engin Yıldırım'ın "cunta ağzıyla konuştuğunu" savundu ve "Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz" dedi.

Çelik, "Demokrasimizi kimse tehdit edemez" şeklinde konuştu.

'Yeniden yargılamaya gerek yok' kararı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı karara karşın "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde karar vermişti.

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığını savundu.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Anayasa Mahkemesi karar veriyor. Bir mahkeme, 'Ben uymam' diyor. Peki kime gideceğiz? O zaman Anayasa Mahkemesi'ni kapatalım, yargıyı da kapatalım. Nasıl olsa herkes bildiğini okuyacak." dedi.

'Anayasa Mahkemesi üyesi darbe imasında bulunuyor'

Sosyal medyada, hükümete yakın bazı yorumcular Yıldırım'ın paylaşımını "darbe iması" olarak değerlendirdi.

Hukukçu Kerem Altıparmak, mahkeme üyesi Yıldırım'ı savunarak, "Özgürlüğü ve hukuku savunmak için bir risk aldı" değerlendirmesini yaptı.

Engin Yıldırım kimdir?

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım, 2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçildi.

İstanbul doğumlu olan 54 yaşındaki Yıldırım, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde dekanlık görevinde bulundu.

Yıldırım, 2015 - 2019 yılları arasında AYM Başkanvekilliği görevinde de bulundu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.