"CIA direktörü, Suriye konusunda MİT Başkanı Fidan'ı uyardı"

"CIA direktörü, Suriye konusunda MİT Başkanı Fidan'ı uyardı"

ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik olası kara harekatına karşı çıkan adımlar atmaya devam ediyor.

Türkiye'nin ABD ve Rusya'ya YPG güçlerinin kuzeydeki bölgelerden çekilmesi için 2 hafta süre tanıdığını ilettiğinin iddia edilmesinin ardından Washington'dan askeri harekata karşı yeni bir uyarı daha geldi.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın Suriye yapılanması YPG'ye yönelik son hava ve topçu operasyonlarına karşı MİT Başkanı Hakan Fidan’a 'sert bir mesaj' verdiği öne sürüldü.

Axios'tan Barak Ravid imzalı habere göre, CIA direktörü Burns ile MİT Başkanı Fidan arasında Türkiye'nin Suriye'de YPG'ye yönelik son saldırılarının gündem edildiği bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Telefon görüşmesinde Burns'ün söz konusu uyarıyı "Türkiye'nin YPG'ye hava ve topçu saldırılarının bölgedeki ABD güçlerini tehlikeye atmasından dolayı" yaptığı ifade edildi.

ABD'li kaynaklara dayandırılan haberde, MİT tarafından silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlenen birden fazla hava saldırısının Suriye kuzeyinde konuşlu ABD güçlerini tehlikeye attığı bilgisine de yer verildi.

Öte yandan ABD'nin Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyindeki saldırılarını durdurmasına ilişkin baskılarını artırmasının esas nedeninin ABD güçlerinin hava saldırılarının gerçekleştirildiği noktaların hemen yakınlarında bulunmasından dolayı olduğu belirtiliyor.

CIA Direktörü Burns'ün telefon görüşmesinde Türkiye'nin Suriye kuzeyine yönelik bir kara harekatına karşı çıktığının hatırlatıldığı ifade ediliyor.

Son olarak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby "Suriye'nin kuzeyinde, sivilleri şu ankinden daha da büyük bir riske sokacak, Suriye'deki birliklerimizi ve personelimizi ya da IŞİD'e karşı misyonumuzu tehlikeye sokacak askeri operasyonlar düzenlenmesini istemiyoruz." ifadesini kullanmıştı.

"ABD, Türkiye'nin kendini savunma hakkını, özellikle de terörizme karşı meşru müdafaa hakkını tanımaktadır" diyen Kirby, "Türk halkının karşı karşıya bulunduğu tehdidi anlıyoruz. Ancak Suriye'nin kuzeyinde askeri operasyonlara girişme fikrinin bu tehdidi bertaraf etmede en iyi yol olduğuna inanmıyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum