Dünya ülkeleri ilk 15 günde kaç koronavirüs vakası tespit edebildi?

Dünya ülkeleri ilk 15 günde kaç koronavirüs vakası tespit edebildi?

Ülkeler vakaları belirlemede ne kadar hızlı davranırsa, salgını kontrol etme kabiliyetleri o kadar yüksek oluyor.

Yeni tip koronavirüs salgını dünyada hızla yayılmaya devam ederken Türkiye'de tespit edilen Covid-19 vaka sayısı 3 bin 629'a, can kaybı ise 75'e yükseldi.

Son 24 saatte 7 bin 286 test yapıldığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadaki açıklamasında "Test sayımız dün 5.035’ti. Bugün 7.286 olarak gerçekleşti. 1.196 yeni tanı kondu. Hastalar ve temas çevreleri izole edildi. 16 hastamızı kaybettik. Bu sonuçlarla can kaybımız 75’e, hasta sayımız 3.629’a ulaştı. Sizi ısrarla tedbirleri uygulamaya davet ediyorum" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Covid-19 salgınının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıklamasının ardından "eski kıtada" başta İtalya olmak üzere birçok ülkede koronavirüs kaynaklı can kaybı da artmaya devam ediyor.

İtalya'da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 8 bini aştı. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 80 binin üzerine çıktı.

Vakalar ne kadar hızlı belirlenirse, Covid-19'un yayılma hızı o kadar düşüyor

Covid-19 tanılarının daha yavaş yapıldığı İtalya'da 80 binden fazla vaka bulunuyor. İtalya 15'nci gününde toplam bin 128 Covid-19 vakası açıklamıştı. Bu rakam Güney Kore'nin açıkladığı rakamdan 2,7 kat daha az.

Bir diğer örnek de İspanya. Madrid hükümeti, 15'nci gününde (29 Şubat) sadece 58 vaka duyurmuştu. Bugün İspanya'daki toplam vaka sayısı 47 bini geçiyor. Bu duruma göre, ülkeler vakaları belirlemede ne kadar hızlı davranırsa, salgını kontrol etme kabiliyetleri o kadar yüksek oluyor.

ABD'de son 10 günde yüzde bin 788'lik artış oldu

Ülkelerin, 15'nci günden 40'ncı güne kadar açıkladıkları vaka sayısına baktığımızda ilk 10 güne kıyasla ciddi farklılıklar görüyoruz. Bu süre zarfında en çok artış kaydeden ülke İtalya oldu. Aynı zamanda dünyada Covid-19 hastalığından en çok can veren ülke konumunda.

ABD'nin ise vaka sayısında yakında İtalya'nın önüne geçmesi bekleniyor. Vakaların açıklanmasının 15'nci gününde ABD'de toplam vaka sayısı sadece 68'di. Bunun sebebi önemli ölçüde yapılan testlere bağlıydı.

Salgının ilk haftalarında ABD'de Covid-19 test kitlerinin piyasada ülke nüfusuna kıyasla yetersiz kalması ve mevcut testlerin pahalılığı, vakaların ülkede ulaştığı nokta konusunda yeterince bilgi vermede eksik kalıyordu.

Daha sonra test sayısını hızlı bir şekilde artıran ABD, günlük açıkladığı vaka sayısında çok büyük bir artış kaydetti.

Sadece son 10 günde ülkede açıklanan vaka sayısı yüzde bin 788'lik bir artış gösterdi. Yani ABD salgını kontrol altına alabilmek için Güney Kore ve Almanya gibi test sayısını ciddi oranda artırıp, hasta olanları belirlemeyi hedefliyor.

Türkiye ise 15'nci gününde toplam 2 bin 433 vaka açıkladı. Gelecek günlerde yapılacak test sayısı da açıklanan vaka sayısında çok belirleyici olacak.

Güney Kore Covid-19 salgınını kontrol etmeyi başardı

Bu grafikte dikkat çeken bir diğer nokta ise ilk 10 günde en fazla vaka sayısı açıklayan Güney Kore'de 15'nci günden sonra vakalarda çok az bir artış görülüyor. Testlere devam eden G.Kore hızlı bir şekilde çok sayıda test yaparak kısa zamanda salgını kontrol etmeyi başardı.

İlk 10 günde en fazla vaka tespit eden ülke Güney Kore

Çin dışında, salgın ilk defa Güney Kore'de ciddi bir ivme kazandı. Ancak Güney Kore hükümetinin aldığı önlemler ve çok fazla kişiye test yapılması sayesinde bu ülkedeki vakaların artışı azaltıldı.

Güney Kore'nin aldığı önlemlerden biri maksimum kişiye Covid-19 testi yaparak, karantina koşullarını katılaştırmak oldu.

Veriler, Güney Kore’de her 1 milyon kişiden 3 bin 692 kişinin teste girdiğini gösteriyor. Bunun sayesinde vaka sayısı artışı ciddi oranda yavaşladı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.