Halid Abdurrahman

Halid Abdurrahman

Halid Batarfi, yakalanan ilk kıdemli El Kaide lideri mi olacak?

Halid Batarfi, yakalanan ilk kıdemli El Kaide lideri mi olacak?

Bu yazı Halid Abdurrahman'ın kişisel blogundan alınmıştır.


El Kaide’nin Yemen merkezli Arap Yarımadası (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula-AQAP) lideri olan Halid Batarfi’nin (Ebu Mikdad el Kindi) aylar önce canlı olarak yakalandığı iddia edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz Perşembe günü yayınlanan bir raporda tutuklandığı doğrulanan Halid Batarfi’nin, Yemen’in doğusundaki Mahra vilayetinde yakalandığı ve ardından Suudi Arabistan’a teslim edildiği ifade ediliyor.

Riyad doğumlu ve 40’lı yaşlarında olan Batarfi’nin yakalanıp Suudi Arabistan’a teslim edildiği haberinin doğrulanması durumunda bu, ilk defa canlı olarak yakalanan en yüksek profilli El Kaide liderinin kayıtlara geçmesi demek.

Halid Batarfi, geçtiğimiz yıl 27 Ocak tarihinde ABD tarafından düzenlenen insansız hava aracı saldırısında hedef alınan Kasım er Rimi’nin öldürüldüğünün doğrulanmasının ardından yeni lider olarak açıklanmıştı.

Aslında bu, 2010 yılında fiili olarak El Kaide saflarına katılan Halid Batarfi’nin ilk yakalanışı değil. Batarfi daha önce de Yemen’in güneyinde hükümet güçlerinde yakalanmış, ancak El Kaide’nin 2015 yılında Mukalla kentini kontrol altına almasıyla beraberindeki yüzlerce kişiyle birlikte serbest kalmıştı.

Ancak -haber doğruysa- bu kez durum Batarfi açısından oldukça ciddi. Çünkü, Ekim ayında yakalandığı iddia edilen El Kaide liderinin doğrudan Suudi Arabistan’a teslim edildiği ifade ediliyor. Bu da yaklaşık 3 aydır Batarfi’nin dünya kamuoyundan habersiz bir şekilde Suudi Arabistan ve başta ABD olmak üzere müttefikleri tarafından sorgulandığı anlamına geliyor.

El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesapları üzerinden servis edilen mesajlarda ise Halid Batarfi’nin yakalandığına dair Batı kaynaklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilmekte.

Bu mesajlardan birinde, “Ensaru’ş Şeria (Yemen’deki El Kaide yapılanması) Emiri Şeyh Halid Batarfi’nin yakalandığına dair servis edilen Batı kaynaklı tüm haber ve raporlar tamamen gerçek dışıdır. Bu raporlar, Yemen’deki El Kaide yapılanması saflarını zayıflatmak ve etkisizleştirmek için ortaya atılmıştı.” ifadeleri yer alıyor. (Foto 1)

batarfi-aciklama.JPG

Foto: 1

Tüm bunlarla birlikte El Kaide’nin Yemen yapılanmasının kısa bir süre önce Halid Batarfi’ye ait yeni bir video serisini El Melahim kanalı üzerinden servis etmeye başladığını da eklemek gerekli. Ancak bu kayıtlar eski bir tarihe ait.

Öte yandan Halid Batarfi’nin yakalandığına dair haberlerin, kendilerini IŞİD mensubu olarak atfeden bazı sosyal medya hesapları üzerinden geçtiğimiz yıl Ekim-Kasım aylarında dile getirildiği biliniyor.

Halid Batarfi kimdir?

Batarfi Afganistan’da El Kaide’nin Kandahar’daki meşhur El Faruk eğitim kampında eğitmenlik yapmış bir isim. Batarfi’nin Taliban saflarında Kuzey İttifakı’na karşı savaştığı da öne sürülüyor. Taliban 2016 yılının Aralık ayında yayınladığı bir videoyla Batarfi’yi övmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre 2010 yılında El Kaide’nin Yemen yapılanmasına katılan Batarfi grubun Ebyen lideri olarak da görev yaptı.

Batarfi, El Kaide’nin Yemen’deki yapılanmasının içinde kilit öneme sahip bir ideolog olmasının yanında, grubun dış operasyonlar biriminde de etkin bir isimdi.

Bu yazı toplam 12565 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Halid Abdurrahman Arşivi