Hamas ile Filistin hükümeti arasındaki gerginlik sürüyor

Hamas ile Filistin hükümeti arasındaki gerginlik sürüyor

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin, İsrail’le ateşkes konusunda yaptığı açıklamalar, ateşkesi reddederek uzlaşıya şart koşan Filistin hükümetine meydan okuma olarak kabul edildi.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması karşılığında İsrail’le ateşkes anlaşmasına varma konusunda açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da Filistin meselesini masaya yatırmak üzere düzenlenen 10’uncu Beytülmakdis Kanaat Önderleri Forumu’na telekonferansla bağlanan Haniye, “Bugün birçok tarafla birlikte, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması karşılığında İsrail’le ateşkes anlaşmasına varmak için çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haniye, "ABD’nin Gazze ile Batı Şeria’nın birliğine kasteden ‘Yüzyılın Anlaşması’ planının parçası olmayacak bir anlaşmaya hazır olduklarını" ifade etti.

Hamas Siyasi Büro Şefi “İsrail’le ateşkesin hiçbir siyasi bedeli olmayacak. Şüpheli Yüzyılın Anlaşması'nı kabul etmediğimizi ve bunu kabul eden herkesin ulusal safların dışında olacağını vurguluyoruz” dedi.

Haniye’nin bu açıklamaları, Gazze Şeridi’nden ateşkese ulaşma çabalarını reddederek uzlaşıya şart koşan Filistin hükümetine meydan okuma olarak kabul edildi. Hamas ve hükümet arasındaki anlaşmazlığın, Hareket’in ateşkesin gerçekleşmesi konusundaki ısrarı nedeniyle şiddetlenebileceği belirtildi.

Filistin hükümeti, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’u açık bir şekilde ‘istenmeyen adam’ ilan etti. Filistinli bir yetkili, Mladenov’u İsrail ve Hamas arasında bir anlaşma imzalanması için çalışmakla suçlayarak “Filistin hükümeti bundan sonra BM Temsilcisi ile çalışmayacak” diye konuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’un ‘istenmeyen adam’ ilan edildiğinin bildirildiğini belirtti. Mecdelani, Mladenov’u İsrail ve Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas ile anlaşma sağlanması için çalışarak ‘haddini aşmakla’ suçladı. Bunun, Filistin halkının güvenliğini ve birliğini etkilediğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mladenov ile görüşmeyi reddeden tek Filistinli lider oldu. Ardından da Mladenov, tamamen boykot edildi.

Filistin hükümeti Mladenov’dan bir gün önce, onayı alınmadan Gazze’ye yakıt gönderilmesi nedeniyle Katar’a sözlü saldırıda bulunmuştu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre hükümetin, Hamas’ın uzlaşma pahasına ateşkes sağlama konusundaki ısrarına tepki olarak yakın zamanda Gazze’nin finanse edilmesini tamamen engelleyeceği kararlar alması bekleniyor.

Filistin hükümetine göre ateşkesin imzalanması, Gazze’nin ayrılmasına yardımcı olacak ve meseleyi insani bir hale dönüştürecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.