İmamoğlu: Kanal İstanbul projesi felakettir

İmamoğlu: Kanal İstanbul projesi felakettir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'Kanal İstanbul demek İstanbul'un doğasını sonsuza kadar katletmek demek' diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile polemiğe neden olan Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, "Kanal İstanbul demek İstanbul'un doğasını sonsuza kadar katletmek demek." ifadelerini kullandı.

Projenin şehre büyük zararları olacağını dile getiren İmamoğlu, projenin beraberinde getireceği aşırı yüklemenin kentin su kaynaklarını yok etmekle kalmayacağını, deprem riskini de artıracağını söyledi.

Projeyi 'felaket' olarak niteleyen İmamoğlu, "İstanbul'un su kaynakları yok olur. Sadece su konusunda değil strateji konusunda da durum felakettir. Devlet Su İşleri (DSİ) teknik anlamda güvenli bir kurumdur. Bu kurum diyor ki inşa edilecek olan kanal güzergahı saklı stratejik rezerv alanıdır. Yeraltı sularına tuzlu su karşıma ihtimali ile her ihtimali düşünmek zorundadır devlet. Bu durumda stratejik rezerv alandaki su alanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Su kaynaklarımızı destekleyen Istranca'dan gelen yolu da bu kanal projesi kesiyor." dedi.

"Bunu kaybedeceğiz de karşılığında ne alacağız" diye soran İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Su gitti ne alacağız, sükse yapacağız? Kime onu da bilmiyoruz. İkinci husus, kanal İstanbul demek kesinlikle deprem riskini tetiklemek demektir. Deprem bu şehrin en önemli konularından birisi. Tek başına bu proje konuşuluyor ya, İstanbul'da deprem konusu dururken bu projeyi konuşmak bile cinayettir."

Projenin İstanbul'da deprem riskini önemli ölçüde artıracağı uyarısında bulunan İBB Başkanı, tarihsel veriler göz önünde bulundurulduğunda projenin büyük bir risk teşkil ettiğini söyledi.

Küçükçekmece gölünde üç sığ fay hattı geçiğini belirten İmamoğlu ayrıca, "Öyle şeyler yapılıyor ki fay hattını değiştirdik bile diyebilirler. Tarihsel veriler göz önünde alındığında, bu proje İstanbul'daki milyonlarca vatandaşımız için büyük bir risk taşıyor. Proje, birinci ikinci ve üçüncü derece deprem bölgelerinde kalıyor. 11 km mesafeden de Kuzey Anadolu fay hattı, 30 km mesafeden de çınarcık fay hattı geçiyor." diye konuştu.

ÇED raporuna da eleştirilerde bulunan İmamoğlu, şunları söyledi: "ÇED raporunu hazırlayanlar, bölgedeki yapılaşmanın farkında mısınız? ÇED'e baksanız yok. Bu tür yapıların ne tür çevresel sorunlara sebep olacağı raporda yer almıyor. Bir aldanma geleneğiniz olabilir ama milleti aldatamazsınız. Yok edeceğiniz şey tarım ve orman alanları. Doğayı besleyen o bataklık alan yok edilecek. Kanal İstanbul demek İstanbul'un tarihini talan demektir."

"Arsa hareki 30 milyon metre kare"

2011'den bu yana 30 milyon metre kare arsa hareketi yaşandığını belirten İmamoğlu, "Bu, Beyoğlu artı Bayrampaşa, o da yetmez bir de üstüne Gaziosmanpaşa'yı ekleyin. 30 milyon metre kare bu demek. En büyük arazisi olan üç büyük şirket Arap şirketi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı konuşmada "Daha şimdiden Kanal İstanbul'la ilgili birileri 'yapamazsınız' diyorlar ve müteahhitlere de tehdit savuruyorlar." dedi.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.