İsrail, Basra Körfezi ile kara bağlantısı kurmayı mı hedefliyor?

İsrail, Basra Körfezi ile kara bağlantısı kurmayı mı hedefliyor?

İsrail'in, BAE'den başlayıp Suudi Arabistan ve Ürdün'den geçerek İsrail'in Hayfa gibi limanlarına ulaşacak kara bağlantısı kurma planlarını ABD'ye sunduğu öne sürüldü.

ABD ve İsrail'in, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'i birbirine bağlayan ve Basra Körfezi'nden doğruca İsrail limanlarına uzanan bir kara bağlantısı kurma planları üzerine çalışmalar yürüttüğü belirtiliyor.

İsrail merkezli ynetnews'in haberine göre, İsrail ve ABD, BAE'den başlayıp Suudi Arabistan ve Ürdün'den geçerek İsrail limanlarına ulaşan kara bağlantısını kurma planıyla İsrail'i Asya'dan Avrupa'ya açılan bir kapı işlevi görmesini ve bölgede turist hareketliliğini artırmayı amaçlıyor.

s1vw6esfn-0-0-870-577-0-x-large.png

BAE, Suudi Arabistan, Ürdün üzerinden İsrail limanlarına açılacak kara bağlantısının nakliye maliyetlerini ve süresini düşürmesi bekleniyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ve ABD hükümeti tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, söz konusu kara bağlantısıyla nakliye süreleri birkaç haftadan iki ila üç güne düşecek ve nakliye maliyetlerinde yüzde 20'lik bir tasarruf sağlanacak.

Mevcut süreçte, BAE'den ayrılan ve Allenby Köprüsü vasıtasıyla İsrail'in Hayfa limanına ulaşan tırlar, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca malların sevkiyatı konusunda Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa limanlarına giden rota da oldukça maliyetli.

İsrail ise ABD'ye sunduğu planlarla bahsi geçen maliyetleri ve BAE-İsrail arasında geçen karayolu mesafesinin süresini düşürmeyi hedefliyor.

ABD'nin de İsrail'in planlarını olumlu karşıladığı ve planların Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün'e tanıtılmaya başlandığı belirtiliyor.

İsrail'in BAE'den başlayıp Suudi Arabistan ve Ürdün'ü geçerek İsrail limanlarına ulaşan kara bağlantısı altyapı projesini daha sonra Umman ve Bahreyn'e uzatmayı düşündüğü de ifade ediliyor.

İsrail'le resmi ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan'ın altyapı projesi teklifine olumlu yanıt verip vermeyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.