Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Filistin'i şart koştu

Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Filistin'i şart koştu

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Fahd Nazır, Filistin devleti kurulmadan İsrail ile normalleşmenin olmayacağını duyurdu.

İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme sürecine yönelik tartışmalar sürüyor.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Fahd Nazır, Filistinlilerin bir devleti olmadan ülkesinin İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeyeceğini açıkladı.

Nazır, pazar günü Arab News'e yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın İsrail-Filistin konusundaki pozisyonuna dair tutumunun yıllardır net ve tutarlı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'ın 2002 yılında sunduğu Arap Barış Girişimi'ne dikkati çeken Nazır, Filistinlilerle bir anlaşma sağlaması halinde, bu girişimle birlikte İsrail'e 57 Arap ve İslam ülkesiyle diplomatik ilişkilerin tamamen sağlanması taahhüdü verildiğini hatırlattı.

Nazır, "Bu teklif halen masada duruyor." diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, teklifin olumlu unsurlar barındırdığını söylemiş ancak Arap Barış Girişimi'ni hayata geçirecek çabalardan kaçınmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsrail'le normalleşmenin iki devletli çözüme bağlı olduğunu söylemişti.

Bin Ferhan, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler bölgeye fayda sağlayabilecek olsa da, ilişkilerin Filistinlilere ait bir devlet olmadan kısıtlı kalacağını vurgulamıştı.

Suudi Arabistanlı yetkililerin kamuoyuna Filistinlilerin bir devlete sahip olmadan normalleşmenin mümkün olamayacağına dair açıklamalar yaptığı bilinse de Riyad yönetiminin İsrail'le diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme karşılığında ABD'den sivil bir nükleer programı inşa etmeye yardımcı olmasını ve güvenlik desteği sağlaması istediği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.