İsrail, Hamas ile 'esir değişimi' anlaşmasını reddetti

İsrail, Hamas ile 'esir değişimi' anlaşmasını reddetti

İsrail, Hamas'ın çok sayıda tutuklunun anlaşma yoluyla serbest bırakılması talebini reddetti.

İsrail basınına yansıyan bir habere göre, Hamas, İsrail'le mübadele anlaşması müzakereleri kapsamında, çok sayıda tutukluyu aşamalı bir anlaşma yoluyla serbest bırakılmasını talep etti ancak İsrail bu talebi reddetti.

Kanal 13'te yayınlanan haberde, "Hamas" ın, solunum cihazları da dahil olmak üzere Korana ile mücadele için tıbbi ekipman talep ettiği ve bilgi karşılığında bazı tutukluların serbest bırakılmasını istediği belirtildi. Ardından müzakereler aşamalı olarak tamamlanacaktı, ancak İsrail anlaşmayı aşamalı olarak tamamlamayı ve ağır cezaları olan tutukluları serbest bırakmayı reddetti.

Hamas, Cumartesi günü, Mısır'ın İsrail ile önümüzdeki iki hafta içinde “esir takası” anlaşması yapmak için arabuluculuk yaptığını duyururken, İsrailli yetkililer de konuyla ilgili temasların olduğunu doğrulayarak aşılması zor engellerin varlığına da dikkat çekti.

Gazze’deki Hamas lideri Yahya Sinvar geçtiğimiz Nisan ayında örgütünün yaşlı, hasta ve çocukları içeren esir takasını içeren insani anlaşmaya hazır olduğunu belirtmişti. Bunun karşılığında Sinvar’ın Gazze’de tutulan kişiler hakkında bilgi vermesi ve kısa sürede sivillerin serbest bırakılabileceğine inanılıyor. Hamas’ın bu talebini İsrail daha kapsamlı bir anlaşmaya dönüştürmek istedi.

Hamas geniş kapsamlı bir anlaşmaya hazır ancak daha önce olduğu gibi yalnızca şehitlerin cesetleri ile bazı yaşlı ve çocuk esirlerin değil içinde Hamas liderlerinin ve müebbet hapis cezası olan yüzlerce esirin de bırakılmasını istiyor. Bu konu, Mısırlı arabulucu heyet tarafından diğer konuların yanında Perşembe ve Cuma günleri İsrail ve Gazze ziyaretlerinde tartışıldı.

Gazze’de 2014 yılında çıkan savaşta Hamas ikisi asker Hadar Goldin ve Shaul Aaron olmak üzere dört kişiyi esir aldı. İsrail bu kişilerin öldürüldüğünü söylerken Hamas haklarında şu ana kadar bir bilgi vermedi. Sivil olan iki kişi İsrail vatandaşı olan Avraham Mengistu (Etiyopya uyruklu) ve Haşim Bedvi es-Seyyid (Arap uyruklu) Gazze savaşının sonrasında bölgeye geldiklerinde tutuklanmışlardı.

Öte yandan İsrail’de hali hazırda 5 bin Filistinli tutuklu bulunuyor. Bunlardan 41 kadın esir Damon cezaevinde bulunurken, 180 çocuk ise Ofer, Majdou ve Damon hapishanelerine dağıtılmış halde tutuklu durumda. Oslo anlaşması imzalanmadan önce tutuklananların sayısı 26 iken, 20 yıldır tutuklu bulunanların sayısı 51, tutukluluk süresi 30 yılı aşanların sayısı ise 14 kişi. Bu arada müebbet hapse çarptırılanların sayısı 541’e ulaşmış durumda.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.