"İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin çoğu işkenceye maruz kaldı"

"İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin çoğu işkenceye maruz kaldı"

Tutuklanan Filistinli esirlerin yüzde 95’inin acımasız işkencelere maruz kaldığı belirtildi.

Filistinli esirlerin tutuklu kaldıkları süre boyunca durumlarını yakından takip eden Filistin Esirler Kulübü tarafından yapılan açıklamada, hukuksuz olarak tutuklanan Filistinli esirlerin yüzde 95’inin acımasız işkencelere maruz kaldığı belirtildi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin aktardığı habere göre, Filistinli esirlerin yakın akrabaları ve avukatlarıyla görüşmeler yapan Esirler Kulübü, İsrail yönetiminin 'uluslararası kanunları çiğneyerek tutukladığı esirleri acımasız işkencelere tabi tuttuğunu' belirtti. Kulüp, esirlerin gözaltına alındıkları ilk anlardan itibaren ortada ispat edilen bir suçları olmadığı halde polisler tarafından şiddete uğradığını kaydetti. İsrail güçleri, tutukladıkları Filistinlileri götürdükleri soruşturma odalarında tartaklama ve dövmenin ötesinde vücutlarında tedavi edilmesi zor yaralar açıyor.

"Modern işkence yöntemleri kullanılıyor"

İsrail güçlerinin bunlarla yetinmediğini vurgulayan Esirler Kulübü, İsrail yönetimine bağlı cezaevlerindeki güçlerin, hayatlarından sorumlu oldukları Filistinli esirlere yönelik modern işkence yöntemleriyle acımasız uygulamalar devreye soktuğunu söyledi. Açıklamada, kullanılan orantısız işkenceler sonucu esirlerin vücutlarında telafi edilemeyecek tahribatların meydana geldiğine dikkat çekildi. Ayrıca, şiddetin yanı sıra esirlerin aynı zamanda psikolojik baskılarla da karşı karşıya kaldığı hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası İşkence Mağdurlarına Destek Günü vesilesiyle Filistin Esirler Kulübü tarafından yapılan açıklamada, Filistinli esirlerin, soruşturma ve tutukluluk süreçleri çerçevesinde İsrail zindanlarında maruz kaldığı işkencelerin, bilindiği şekliyle fiziki eziyetlerle sınırlı kalmadığı, modern çağda geliştirilmiş her türlü işkence yöntemleriyle yüzleştiğine dikkat çekildi. 

Açıklamada İsrail’in karanlık zindanlarında bulunan esirlerin tabi tutulduğu akıl almaz bazı şiddet yöntemlerine yer verildi: Tek kişilik koğuşlarda ve tamamen tecrit edilmiş olarak tutulma, en temel insani ihtiyaçların olmadığı ve hijyenden tamamen uzak koşullarda tutulma, sistematik bir biçimde psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde tezahür eden duygusal bir dizi saldırı, ‘Bosta’ olarak isimlendirilen bir taşıma tekniğiyle esirlerin sık sık bir cezaevinden başka bir cezaevine naklinin yapılmasıyla denge bozukluğuna yol açma girişimleri ve hasta Filistinli esirlere yönelik kasıtlı olarak tıbbi ihmal politikaları.

Hasta olan bir tutuklunun veya esirin tedavi edilmesi gereken yerde bu hakkının elinden alınması aynı zamanda kasıtlı öldürme suçu kapsamana giriyor. İsrail Cezaevleri İdaresi'nin, esirlerin tedavi süreçlerini akamete uğratarak onların ölümüne yol açtığı öne sürülüyor. Daha önce de Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Abdullatif el-Kanu, konu hakkından yaptığı bir yazılı açıklamasında, İsrail hapishanelerindeki 5 Filistinli esirin, İsrail'in "tıbbi ihmal politikası" nedeniyle 2019'da yaşamını yitirdiğini kaydetmişti.

İsrail'in 'keyfi' tutuklamaları

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. Gözaltılar sonrası aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlilerden bazıları günlerce gözaltı merkezlerinde tutuluyor.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ile 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 230'u çocuk olmak üzere 5 binin üzerinde Filistinli bulunuyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.