İsrail ile Fas ilişkilerinde yeni dönem

İsrail ile Fas ilişkilerinde yeni dönem

İsrail ve Fas'ın önümüzdeki dönemde daha fazla iş birliğine başvurması bekleniyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi pazartesi günü Fas'a yaptığı ziyareti bugün sonlandırıyor.

Bu ziyaret ilk kez İsrailli bir genelkurmay başkanının resmi olarak Fas'a gitme özelliğini taşıyor.

AFP'nin haberine göre Kochavi, Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri Genel Müfettişi Belhir el Faruk, Ulusal Savunma İdaresi temsilcisi Abdüllatif Loudiyi ve istihbarat servisi başkanı İbrahim Hasan ile birtakım görüşmelerde bulundu.

Görüşmeler çerçevesinde İsrail ve Fas arasında müşterek eğitim, tatbikat, istihbarat ve operasyonel çalışmalar gerçekleştirileceği ve askeri alanlarda iş birlikleri yapılacağı yönünde kararlar alındı.

Bu kapsamda Fas tarafının İsrail'e savunma sanayii alanında ortak projeler girişiminde bulunma istemini ilettiği bildirildi.

ABD öncülüğünde Fas-İsrail yakınlaşmaları

İsrail'e karşı 2000 yılında başlayan İkinci İntifada sırasında Fas, Tel Aviv ile ilişkilerini kesmiş ancak hem ABD öncülüğündeki İbrahim Anlaşmaları hem de Washington yönetiminin Fas'ın Batı Sahra'daki egemenliğini tanıması sonrası İsrail ile yeniden diplomatik bağ kurmaya başlamıştı.

O günden bu yana Fas ve İsrailli yetkililer karşılıklı ziyaretlerde bulunup, çeşitli alanlarda iş birlikleri sağlıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.