İsrail'den Hizbullah'a karşı 'Kuzey Kalkanı Operasyonu'

İsrail'den Hizbullah'a karşı 'Kuzey Kalkanı Operasyonu'

İsrail Güney Lübnan'da Hizbullah'a karşı operasyon başlattı.

İsrail Güney Lübnan'da Hizbullah'ın tünel sistemlerine "Kuzey Kalkanı Operasyonu" adıyla operasyon başlattı.

Amaç tünelleri imha etmek

İsrailli kaynaklar, başlatılan operasyonda amacın, Hizbullah tarafından sınır hattında İsrail'e sızmak üzere inşa ettiği tünelleri kullanılamaz hale getirmek olduğunu açıkladı.

Operasyon, İsrail ile Lübnan sınırını teşkil eden Mavi Hat boyunca düzenlenecek. İsrail ordu sözcülerinden Tuğgeneral Ronen Manelis, söz konusu tünellerin İsrail'in egemenliğini ihlal ettiğini ifade etti.

Hizbullah teyakkuza geçti

İsrail ordusunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamalarda da, "Hizbullah'ın hazırladığı bu tünellerle İsrail'e karşı kapsamlı bir saldırı gerçekleştirmeyi planladığı" öne sürülerek, "Lübnan'da devlet dışı silahlı güçler ve otoriteler bulunmasının Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiği" dile getirildi.

Hizbullah'ın, İsrail'den gelen bu hamle sonrası güçlerini teyakkuza geçirdiği, İsrail'in de çatışmaların şiddetlenmesi ihtimali doğrultusunda sınır hattına askeri sevkiyat yaptığı gelen bilgiler arasında. Başlatılan operasyon şu aşamada İsrail'in kontrolündeki topraklarda devam ediyor. Ancak devam eden süreçte gerginliğin büyük çaplı çatışmalara yol açabileceği ifade ediliyor.

Hizbullah tarafından yapılan ilk açıklamada "İsrail'in hamlesine karşı tetikte oldukları, İsrail'in saldırısını önleyecek güce sahip oldukları ancak İsrail'in buna cüret edemeyeceği" belirtildi.

Bölgede 2006 yılında yaşanan savaşta çoğu sivil 1100 Lübnanlı ve 159 İsrailli ölmüştü.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.