'Kandahar'ın baş işkencecisi': Taliban'ın öldürdüğü generalin sicili kabarık çıktı

'Kandahar'ın baş işkencecisi': Taliban'ın öldürdüğü generalin sicili kabarık çıktı

Taliban savaşçısının düzenlediği saldırı sonucunda ölen Kandahar Emniyet Müdürü General Abdurrezzak Açakzay'in suç dosyasının oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Perşembe günü Kabil hükümeti güçleri arasına sızmış bir Taliban savaşçısının düzenlediği saldırı sonucunda ölen Kandahar Emniyet Müdürü General Abdurrezzak Açakzay'in suç dosyasının oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı.

Emniyet Müdürünün bölgede işlediği suçlarla ilgili geçmiş tarihte bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, (HRW) Açakzay'ın yargılanıp yargılanmayacağı sorusunu soruyor.

HRW'nin Afganistan üzerine Uzman Araştırmacısı Patricia Gossman'ın konuyla ilgili raporu şu şekilde:

"Kabil hükümeti, Kandahar’ın baş işkencecisini yargılayacak mı? (17 Mayıs 2017)

Geçtiğimiz ay, Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Karşıtı Komitesi ile Afganistan temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda, Afgan hükümetinin işkenceyi azaltma çabalarının yetersiz olduğu vurgulanırken, özellikle bir isim üzerinde duruldu: General Abdurrezzak. Afgan hükümetinin Kandahar’daki Ulusal Polis Güçlerinin başındaki bu isim, bölgedeki sistematik işkence, yargısız infaz ve ortadan kaybolma vakalarının bir numaralı sorumlusu olarak gösterilmektedir.

Komite tarafından Cuma günü yayımlanan raporda, Abdurrezzak'a karşı “çok sayıda ve aslı olan suçlamalar” olduğunu ve bu şahsın “gizli gözaltı merkezlerinde ... yargısız infaz olayları, mühim insan hakları ihlalleri yaşanmasının ya bizzat sorumlusu ya da suç ortağı olduğundan şüphelenildiğini” söyledi. Raporda ayrıca, “General Abdurrezzak dahil tüm şüphelilerin, derhal yargılanması ve suçlu bulunmaları halinde işledikleri suçlara göre ağır cezalara çarptırılması” çağrısında bulunuldu.

İşkence Karşıtı Komite, Kandahar’daki tutukluların aralarında, “boğma, testislerin ezilmesi, mideye zorla su doldurulması ve elektrik şoku verilmesi vb.” uygulamaların bulunduğu suçların korkunç olduğunu dile getirdi.

BM’deki görüşmeler sırasında bir komite üyesi, Afganistan’ı temsilen orada bulunan başsavcı Farid Hamidi’ye bizzat Başkan Eşref Gani’nin, Abdurrezzak hakkında ne yaptığını sordu. Hamidi soruya cevaben, “Kabil hükümeti işkence vakaları hakkında son derece ciddi ve hassas davranmaktadır” derken Abdurrezzak ile ilgili birşey söylemedi.

Hukuku çoktan çiğneyip atan Abdurrezzak, kendisini Taliban’a karşı savaşlarında bir müttefik olarak gören ABD istihbaratı ve ordu subayları tarafından geniş bir şekilde desteklenmektedir.

Bu yüzden Gani hükümeti dahi, Abdurrezzak'tan korkmaktadır. Afganistan meclis sözcüsü ve birçok milletvekili komitenin raporunun “zayıf” olduğunu ve Pakistan istihbaratı tarafından hazırlandığını söyledi. Abdurrezzak, komitenin suçlamalarını reddetti.

Asıl sorun da işte tam olarak burda yatmaktadır. Taliban yönetiminin, ABD işgali ile sona erdirilmesinin üzerinden 16 yıl geçmiş olmasına rağmen, Afganlar hala savaş ağaları, devlet görevlileri ve mafyanın elinden çekmektedir.

Bu olayların sorumlularından hesap sormaktan aciz olan Afgan hükümeti ve onun başta NATO olmak üzere uluslararası bağışçıları, Afganların güvenlikleri için en çok ihtiyaç duyduğu sosyal kurumları geçtiğimiz yıllar içinde bilerek ve sürekli bir şekilde zarara uğrattı.

Kurallar gereği, Afganistan hükümetinin komite tarafından kendisine sorulan sorulara cevap vermek için bir yılı bulunmaktadır.

Ancak, hükümet Abdurrezzak gibi, insan haklarını ihlal etmeyi kendine iş bellemiş isimler hakkında işlem yapmak için ciddi adımlar atmadığı sürece, bir yıl sonra Afganistan’dan gelecek “bayağı” resmi yanıt, ülkenin artık karakteristiği haline gelen “suçun cezasız kalması” olgusunun yıkılmasına herhangi bir şekilde yardımcı olmayacaktır."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.