Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesinin arka planı ne?

Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesinin arka planı ne?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Ankara’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye’de muhalefet cephesinde altı siyasi partinin oluşturduğu altılı masanın iki önemli oyuncusu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Ankara’da bir araya geldi.

Basına kapalı toplantı, önümüzdeki seçimlerde ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda gerginliğin yaşandığına ilişkin tartışmaların gölgesinde gerçekleşti.

“Altılı masa” işbirliğiyle Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” hayata geçirmeyi hedefleyen liderlerin önündeki en önemli başlıklardan birisi ortak Cumhurbaşkanı adayını belirlemek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener, kamuoyunda “iki parti arasında gerilimli açıklamalar dolayısıyla iletişim sorunu” tartışmasının gölgesinde akşam yemeğinde bir araya geldi. Bu nedenle görüşmede, iletişimde yaşanan düğümün çözülebilmesine ilişkin bir beklenti vardı.

İki liderin Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri’nde baş başa gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü.

Ankara kulislerinde, Kılıçdaroğlu ve Akşener’in gündeminde “ortak Cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemi” olduğu görüşü hakimdi.

Görüşme bittikten sonra açıklama yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Tuncay Özkan, “Ne yaparlarsa yapsınlar masa dağılmıyor. Saray'ın kabuslar görmesi, kumpaslar kurmaya çalışması normal” mesajını paylaştı.

Meral Akşener’in basın danışmanı Murat İde ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, İyi Parti liderinin Kılıçdaroğlu’na altılı masadan vazgeçmek istediği yönünde mesaj vereceği yönündeki iddiayı yalanladı.

İde, iddiayı gündeme kulis bilgisi olarak taşıyan gazeteci Nevşin Mengü’ye ilettiği tekzip metninde bunun muhalefetteki işbirliğini sabote etme amaçlı bir iddia olduğunu belirtti.

İkili görüşmenin arka planı

Altılı masa işbirliğindeki bir başka lider olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TBMM’deki parti grupları ve oy oranları itibariyle, ortak aday konusunda öncelikle CHP ile İyi Parti’nin uzlaşması gerektiği görüşündeydi. Babacan, bunun için Kılıçdaroğlu ve Akşener’in ikili olarak görüşmesi gerektiğini söylemişti.

CHP tarafında merkezi yönetim Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ön planda tutmaya çalışırken; İyi Parti’nin “kazanacak aday” vurgusuyla diğer isimler üzerinde durduğu izlenimi dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la ilgili, bu isimlerin belediye başkanı kalmaları gerektiği yönünde açıklamalara imza attı.

Akşener’in Ekrem İmamoğlu hakkında hapis cezası ve siyaset yasağı kararı alındığı gün altılı masadan Saraçhane’ye destek için giden ilk lider olmasıysa ortak Cumhurbaşkanı adayı tartışmasını alevlendirmişti.

Meral Akşener’in, Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığını altılı masaya dayattığını hissettiği ve bundan rahatsız olduğu öne sürülmüştü.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.