Mısır Dışişleri Bakanı Şukri: UMH sınırı aşmasın

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri: UMH sınırı aşmasın

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri 'UMH Sisi'nin sözlerini yanlış anlamıştır. Mutabakat Hükümeti'nin sınırı aşmamasını umuyoruz' dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin "Kahire Bildirgesi" kapsamında Libya'da karşılıklı anlaşmayı benimsediğini, buna karşın ülkesine yönelik herhangi bir tehdidin gereken en sert biçimde karşılık bulacağını ifade etti.

Libya'da Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter liderliğinde Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) arasında yaşanan gerilime değinen Mısırlı bakan, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin dünkü konuşmasında kullandığı "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" sözlerini hatırlattı.

"UMH Sisi'nin sözlerini yanlış anladı"

UMH Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Abdurrahman Şatır'ın Sisi'nin tehdidine karşı yaptığı "Savaş davullarını çalmaktır" açıklamasına tepki gösteren Şukri, "UMH Sisi'nin sözlerini yanlış anlamıştır. Mutabakat Hükümeti'nin sınırı aşmamasını umuyoruz. UMH hesap verebilirlikten münezzeh değildir" sözlerini kullandı.

"Türkiye'nin müdahalesi kabul edilemez"

Türkiye'nin Libya'daki varlığına karşı çıkan Mısırlı bakan, "Türkiye'nin Libya'daki genişleme faaliyetleri, Suriye, Irak ve Libyalı beslemelerini hala ülkede bulundurması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Şukri, Mısır'ın Libya'da siyasi anlaşma için çabalamaya devam edeceğini yineledi.

Bakan, gerek komşu ülkeler, gerek Arap Birliği, gerekse diğer ülkelerin teşvikiyle Libya'da kalıcı siyasi uzlaşmaya açık olduklarını sözlerine ekledi.

Şukri, Sisi ve Hafter'in ortak yayınladığı "Kahire Bildirgesi"nin ardından Mısır'In Sirte bölgesindeki tüm askeri hareketlenmeleri yakından takip ettiğini dile getirdi.

Bakan, sözlerini şöyle bitirdi:

"Tüm tarafları sakin olmaya ve gerginliği azaltmamaya, istenmeyen sonuçlar doğuracak maceralara atılmamaya davet ediyoruz"

Sisi ne demişti?

Sisi, UMH güçlerinin Sirte'deki askeri faaliyetlerinin ardından yaptığı konuşmada, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

"Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız." ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun" demişti.

UMH'den kınama

UMH Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Şatır ise Sisi'nin açıklamalarını "savaş davullarını çalmak" şeklide nitelemiş ve şu sözleri kullanmıştı:

"Demokrasiyi baltalamak, kabul etmediğimiz ve indirdiğimiz bir askeri getirmek konusundaki ısrarınızdan bu yana Libya'nın güvenliği tehlikededir."

UMH, daha önce Hafter'e askeri destek verdiklerini belirttiği Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya'yı kınamıştı.

Bu arada Trablus'taki Libya Parlamentosu, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale yönündeki açıklamalarını en sert ifadelerle kınadı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.