Normalleşme anlaşmalarının kazananı İsrail oldu

Normalleşme anlaşmalarının kazananı İsrail oldu

Başkan Trump döneminde İsrail ile üç Körfez ve bir de Kuzey Afrika ülkesi ile imzalanan İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde İsrail, imzacılar arasında anlaşmadan en çok istifade eden taraf durumunda.

İsrail savunma sanayisinin anlaşmanın en kazançlı tarafı olarak öne çıktığı belirtiliyor.

Söz konusu İbrahim Anlaşmaları'nın imzacısı olan ülkeler İsrail ile ortak bir düzlemde buluşuyor. Ki bu da İsrail'in çokça kez iddia ettği gibi "İran'ın bölgede insansız hava araçları ve füzeleriyle oluşturduğu tehditler."

Buna karşılık olarak İsrail ve bölgedeki ülkelerin ilişkilerin normalleşmesiyle daha kapsamlı anlaşmalara yelken açtığı biliniyor.

İran'ı bir 'tehdit' olarak varsayan Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, "İran tehdidine" karşı İsrail ile çeşitli savunma anlaşmalarına imza attı. Bu sebeple İbrahim Anlaşmaları'nın hayata geçmesinden bu yana İsrailli güvenlik yetkilileri, Bahreyn, Fas ve BAE'li mevkidaşları ile 150'den fazla görüşme gerçekleştirdi.

İsrailli eski devlet ve savunma şirketleri yetkililerine göre, her iki ülke de İsraille hava savunma sistemleri üzerine bir dizi anlaşma yaptı. İbrahim Anlaşmaları'nın bir imzacısı olan Fas da İsrail savunma şirketlerinin anlaşmaya vardığı ülkelerden biriydi. İsrailli şirketler böylece insansız hava aracı fabrikaları kurmak üzere Rabat yönetimiyle anlaşma sağladı. Fas'ın geçtiğimiz günlerde İsrail'den 150 insansız hava aracı satın aldığı duyurulmuştu.

Öte yandan İsrail'le normalleşen bu üç ülkenin çeşitli askeri teknolojileri İsrailli şirketlerden satın almak için görüşmeler yürüttüğü bildiriliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail savuma şirketleri, BAE, Bahreyn ve Fas ile en az 3 milyar değerinde anlaşmalar yaptı. 3 ülkeyle yapılan anlaşmalar, İsrail'in küresel alandaki askeri satışlarını geçtiğimiz yıl büyük oranda artırmış ve 11.3 milyar dolar değerinde kar elde etmesine yol  açmıştı.

Bakanlığa göre Körfez ülkelerine yapılan askeri satışlar, geçtiğimiz yıldaki tüm ihraç oranlarının yüzde 7'sini kapsıyordu.

Reuters'ın haberine göre son olarak İsrail ve BAE, İHA, seyir füzesi ve diğer tehditlere karşı hava savunma sisteminin satışı konusunda anlaşma sağladı. Bu minvalde İsrail'in BAE'ye SPYDER mobil önleyicileri tedarik edeceği açıklanmıştı.

BAE'nin edineceği hava savunma sistemi SPYDER, alçak irtifadan uçuş yapan İHA'ları, uçakları, helikopterleri ve füze saldırıları dahi önleyebildiği biliniyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin BAE'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını bildirmişti.

İran destekli Şii milis grup "Vaad el Hak Tugayı", şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) hedef alan bir saldırı gerçekleştirmişti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Irak'tan kalkan 4 drone, Körfez üzerinden BAE'yi hedef almıştı.

BAE zaman zaman Yemen'deki İran destekli Husilerce de insansız hava araçlarıyla hedef alınıyor.

İsrail üretimi hava savunma sistemlerinin Suudi Arabistan'da da büyük ilgi uyandırdığı ifade ediliyor. Buna göre önümüzdeki süreçte Suudi Arabistan'ın İsrail'den hava savunma sistemi alabileceği üzerinde duruluyor.

İsrail'in İbrahim Anlaşmaları imzacılarından BAE ve Fas'a sattığı hava savunma sistemleri arasında Skylock da bulunuyor.

Skylock'u üreten İsrailli şirket Avnon Grup'a göre, şirket halihazırda İbrahim Anlaşmaları öncesinde BAE'li yetkililerle görüşmeler gerçekleştirmekteydi.

İsrailli şirkete göre Bahreyn, savunma anlaşmalarına varmada en zor sürecin yaşandığı ülkelerden biriydi. Avnon Grup yöneticisine göre Bahreyn, barındırdığı yoğun Şii nüfusu ve İran bağlantıları ile biliniyor.

Tüm bunlara karşılık İsrail ve Körfez ülkeleri arasındaki savunma iş birliği gözlerden ırak bir şekilde sürdürülmeye devam ediyor. WSJ'ye göre Tel Aviv, Abu Dabi ve Manama'daki yetkililer, İran'ın gözüne batmamak için güvenlik anlaşmalarını büyük ölçüde kamuoyundan gizli tutuyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.