Rusya ve İran'ın saldırdığı İdlib'de milyonlarca Suriyeli Türkiye sınırına göç edebilir

Rusya ve İran'ın saldırdığı İdlib'de milyonlarca Suriyeli Türkiye sınırına göç edebilir

Suriye'nin bombardıman altındaki kenti İdlib'den büyük göç dalgası sürüyor.

Suriye’de Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın yoğun hava saldırıları devam ediyor. Son 24 saatte 40 bini aşkın sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti.

Rusya, İran ve Esed rejiminin saldırılarından kaçan halk, Türkiye sınır hattındaki kamplar ve Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine akın etti. Yollarda uzun araç kuyrukları oluştu.

Bombardıman altındaki İdlib’den Kasım 2019’dan bu yana yerinden edilenlerin sayısı ise 541 bine ulaştı. Güvenli bölgelere göç artınca kamplar doldu.

Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin Maret el Numan'ı kontrol altına alarak İdlib'e doğru ilerlemesiyle, sayısı yüz binlerle ifade edilen sivilin daha yerlerini terk etmesi bekleniyor.

Rejimin saldırılarının sürdüğü bölgede 4 milyona yakın sivil yaşarken, sivillerin saldırı devam ettiği takdirde Türkiye sınırına doğru göç etmesi bekleniyor.

BM: Alarm verici haberler geliyor

BM Güvenlik Konseyini Suriye'deki insani durum hakkında bilgilendiren Lowcock, ülkenin kuzeybatısında, özellikle de İdlib'de insani durumun giderek kötüleştiğine dikkati çekti.

Maret el Numan, Serakib ve Halep'in batısında çatışmaların artığını belirten Lowcock, 15-23 Ocak tarihlerinde çoğu kadın ve çocuk en az 81 sivilin çatışmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Lowcock, Esed rejimi ve destekçilerinin yüzlerce hava saldırısı düzenlediği İdlib'in güneyinden alarm verici haberlerin geldiğini söyledi..

Son iki günde 20 bin, son iki ayda ise 390 bin kişinin saldırılardan kaçmak zorunda kaldığını ve yerinden edildiğini söyleyen Lowcock, 12 Ocak'ta Türkiye ve Rusya tarafından ilan edilen ateşkesin yerine getirilmediği kaydetti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.