Rusya'dan Avrupa'ya gaz sevkiyatında kalan tek rota: Türkiye

Rusya'dan Avrupa'ya gaz sevkiyatında kalan tek rota: Türkiye

Rusya'nın Avrupa'ya yönelik doğal gaz tehdidi kış ayları yaklaştıkça daha ciddi bir hal alıyor.

Rusya, Batı'nın Ukrayna'ya olan desteğine karşı doğal gaz kartını oynamaya devam ediyor.

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali öncesinde, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan 5 ana hat bulunuyordu. Bu hatların rotaları şöyleydi:

- Belarus

- Baltık ve Finlandiya

- Kuzey Akım (Baltık)

- Ukrayna

- Türk Akım

Savaş süreci içerisinde söz konusu hatlardan doğal gaz sevkiyatı kademeli olarak sonlandı. İlk olarak Belarus üzerinden yapılan gaz arzı durdu, ardından Baltık ve Finlandiya buna eklendi.

Son olarak Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 hatlarındaki sızıntılar da Avrupa'ya yönelik gaz arzında aslan payına sahip olan bu hattın durmasına yol açtı.

rus-gaz.jpg

Bugün ise Gazprom'dan yapılan açıklamada, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaştırılan gaz arzının kesilebileceği ve Ukraynalı tedarikçilere yaptırım uygulanabileceği kaydedildi.

Bu açıklama, Rusya'nın Ukrayna üzerinden yaptığı gaz arzına son vermeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Bunun ardından, Rusya'dan Avrupa'ya gaz sevkiyatının gerçekleştiği tek rota olarak Türkiye rotası ve Türk Akım hattı kalmış olacak.

Şu anda ise söz konusu hatta bir kesinti beklenmiyor. Bu doğrultuda önümüzdeki kış aylarında Rus gazını Avrupa'ya ulaştıran tek rotanın Türk Akım olarak kalması muhtemel.

Kuzey Akım'ın ardından Ukrayna hattının da kapanmasının, Avrupa kıtasını gaz ihtiyacı bakımından oldukça zor bir durumda bırakması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum