Sudan'da son durum: Müzakerelerden çekilen ordu güçleri bombardımana başladı

Sudan'da son durum: Müzakerelerden çekilen ordu güçleri bombardımana başladı

Sudan'da düzenli ordunun, Hızlı Destek Kuvvetleri'ne yönelik yoğun saldırılar başlattığı bildirildi.

Sudan ordusu, ABD ile Suudi Arabistan ara buluculuğundaki ateşkes müzakerelerinden çekildiğini açıklamasının ardından darbe girişimini gerçekleştirmekle suçlanan Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) mevzilerini yeniden hedef almaya başladı.

AFP'nin haberine göre ordu güçleri, Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeyinde ve güneyinde HDK'nin önemli üslerini topçu atışlarıyla ateş altına aldı.

Sudan Doktorlar Sendikası, taraflar arasında çıkan çatışmalar sebebiyle başkentin güneyinde 17 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Abdulfettah el Burhan liderliğindeki ordu güçleri darbe girişiminin arkasında yer alan HDK'nin saldırılarını sürdürdüğü iddia ederek görüşmelerden çekilmişti.

Sudan ordusu, General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK'yi başkent Hartum'da hastanelere ve diğer sivil merkezlere saldırılar düzenlemekle suçladı.

HDK ise iddiaları reddederek düzenli orduyu müzakere masasını devirmek ve kendilerine ağır saldırılar tertip etmekle suçladı.

Sudan'da çatışmalar

Sudan'da darbe içinde darbe girişiminin ardından başlayan çatışmalar halen devam ediyor.

General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri 15 Nisan günü General Abdulfettah el Burhan öncülüğündeki cuntaya karşı darbe girişiminde bulunmuştu.

Darbe girişimi sonrasında çıkan çatışmalarda başta başkent Hartum olmak üzere Sudan'ın birçok bölgesi savaş alanına döndü.

Çatışmaların başlamasının üzerinden 45 günden fazla süre geçse de ülkede gerilim sona ermiş değil.

Taraflar arasında birçok kez ateşkes ilan edilmesine rağmen söz konusu ateşkeslere genel olarak riayet edilmedi.

Ülkede çatışmaların devam etmesinin insani krizi derinleştirmesinden ve Sudan'da parçalanmaya yol açmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.