Mahmut Cemil İnce

Mahmut Cemil İnce

Taliban aleyhindeki yalan haberlere neden ihtiyaç duyuluyor?

Taliban aleyhindeki yalan haberlere neden ihtiyaç duyuluyor?

Afganistan'ın gündemdeki ağırlığı arttıkça, ülkedeki aktörler hakkında medyada yer alan haberler de sıklaşıyor.

Birçoğunun kaynağı ABD, İngiltere, Avrupa merkezli Batılı medya organları ve Hindistan olan bu haber ve sosyal medya paylaşımlarında, bazen Afganistan'daki durum tarafsız olarak özetlense de, birçok haberde taraflı bir tavır ve gerçek olmayan bilgiler yer alıyor.

Aslı olmayan haberler üzerinden Afganistan konusunun işlenmesi, bağımsız kaynaklarca da dikkat çekilen ve ortaya konulan bir mesele.

Taliban aleyhinde yalan haberler

Şahsen, ilgimi çekenlerden birisi de, neden Afganistan konusunda Taliban aleyhinde yapılan haberlerde kullanılan argümanların çoğunlukla uydurma argümanlar olduğu sorusu.

Ulusal ve uluslararası medya, Taliban'ın ne kadar "kötü", ne kadar "gayri İslami", ne kadar "kukla", ne kadar "kadın karşıtı" olduğu gibi iddiaları yansıtmak için neden yalan haberlere ihtiyaç duyuyor?

Oysa, hakkında birçok menfi söylem bulunan bu hareketin "gerçek yüzünü" gösteren birçok gerçek haber ve kanıt bulunmalı değil mi?

Medya neden bu gerçek kanıtlar üzerinden Taliban'ın gerçek ve canavarca yüzünü okuyucularına sunmuyor ki? Taliban aleyhindeki yalan haberlere neden ihtiyaç duyuluyor?

Söz gelimi,

- Pakistan'da yaşanan olaylar neden Afganistan'da olmuş gibi gösteriliyor? Mesela Pakistan'da vurulan Malala Yusufzay gibi.

- Neden aslında öldürülmemiş olan insanlar ölmüş gibi gösteriliyor? Mesela Kabil hükümetine bağlı eski Logar ili valisi Abdulkayyum Rahmani'nin öldüğü iddiası gibi.

- Neden okula gidemeyen veya kaçırıldığı söylenen kızlara dair gerçek görüntüler servis edilmiyor? Okullara gidebilen kız çocuklarının onlarca fotoğrafı varken?

- Neden kadın haklarına dair mağduriyetlerde, "kadınlara bakılmaması için dikiz aynaları yasaklandı" gibi tuhaf ve aslı olmayan argümanlar kullanılıyor?

- Neden Taliban'ın vurduğu sivil alanlar iddiasıyla ABD'nin vurduğu şehirler gösteriliyor?

Tüm bu iddialar uzatılabilir. Bu durum yalnızca benim ilgimi çekmiş olamaz. Acaba gazeteciler, akademisyenler ve diğerleri neden Taliban'ın o kötü yüzüne dair raporlarında yalan haberler kullanmaya ihtiyaç duyuyorlar?

Gerçekten Taliban'ı kötü yapan gerçek olaylardan bizlere kesitler ve deliller sunsalar ya. Neden yalan söylenme ihtiyacı hissediliyor?

Madem Taliban aleyhinde yalan söylemeye ihtiyaç duyuluyor, acaba Taliban'ı kötü yapan tüm o şeylere dair hiçbir kanıt ve gerçeklik payı yok muydu?

Peki neden Taliban'a kötü diyoruz? Medya neden bizleri gerçek olmayan kanıtlar üzerinden bir şeylere ikna etmeye çalışıyor?

Düşünmeden edemiyorum.


Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 4901 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Mahmut Cemil İnce Arşivi