Trump'ın 'Golan Tepeleri İsrail'e ait' kararı dünyadan tepki topladı

Trump'ın 'Golan Tepeleri İsrail'e ait' kararı dünyadan tepki topladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı sayan kararı dünya çapında tepki çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı sayan kararı dünya çapında tepki çekti.

İsrail söz konusu kararı olumlu karşılarken başta bölge ülkeleri olmak üzere birçok aktör karara tepki gösterdi.

-  İngiltere, Golan Tepeleri'ni İsrail tarafından işgal edilen bir toprak olarak görmeye devam edecekleri yönünde görüş beyan etti.

-  Esed rejimi, Golan Tepeleri'nin Suriye toprağı olduğunu ifade etti. Rejimin Dışişleri Bakanı Velid Muallim "Ne kadar yıl geçerse geçsin, bu Golan'ın işgal edilmiş bir Suriye toprağı olduğu gerçeğini değiştirmeyecek." şeklinde konuştu.

-  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas liderlerinden İsmail Heniye kararın meşru olmadığını ve Golan'ın Suriye toprağı oluğunu dile getirdi.

-  BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Golan'ın statüsünün değişmeyeceğini vurguladı.

-  Türkiye de karara sert tepki veren ülkeler arasındaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere birçok isim, ABD'nin söz konusu kararını şiddetli bir şekilde kınadı. Çavuşoğlu, ABD'nin bir kez daha uluslararası hukuku görmezden geldiğini söyledi.

-  Arap Birliği adımı kınayarak Trump'ın tanıma kararının bölgenin statüsünü değiştirmeyeceğini belirtti.

-  İran da karara sert tepki verdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Meclis Başkanı Ali Laricani Trump'ın kararını eleştirdi.

-  Venezuela da Donald Trump'ın kararını reddederken Golan'ın Suriye'ye ait olduğunun altını çizdi.

Trump, ülkesinin 52 yıl sonra İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımasının zamanının geldiğini ifade etmiş ve bu yöndeki kararı imzalamıştı. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.