Tunus'ta 'tek adam rejimi' karşıtı protestolar hakkında neler biliniyor?

Tunus'ta 'tek adam rejimi' karşıtı protestolar hakkında neler biliniyor?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, gücü elinde toplamasından bu yana halkın artan muhalefetiyle karşı karşıya.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in parlamentoyu askıya alıp yargı erkini kontrolüne aldığı Tunus'ta iki yıldır sular durulmuyor.

Ülke içi muhalefet yeni yönetimin darbe ile başa geldiğini savunurken Kays Said'in cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından bu yana muhalefete karşı bir susturma politikası izlediği, bu kapsamda muhalif siyasileri aktivistleri ve gazetecileri gözaltına aldığı biliniyor.

Tunus'un 'tek adam yönetimi' olmakla suçlanan Said, muhalefete yönelik baskı kampanyasında geçtiğimiz 2 hafta boyunca 20'den fazla siyasi ismi gözaltına aldı.

Middle East Eye'ın haberine göre, ülkede muhalefete karşı kurulan baskı mekanizmasına rağmen Tunus halkı Kays Said'in politikalarına karşı protesto gösterilerine devam ediyor.

Kays Said yönetimini kimler protesto ediyor?

Son olarak muhalefet destekçileri, Cumhurbaşkanına karşı protestolara getirilen yasağa rağmen Tunus'un sokaklarına dökülerek Said aleyhinde gösteriler düzenledi.

UGTT

Tunus Genel İşçi Sendikası'nın (UGTT) öncülüğünde cumartesi günü düzenlenen gösterilerde, Said'in 'sıkı yönetim' politikaları protesto edildi.

Said'in sendikayı da hedefine aldığını savunan göstericiler, hükümetin muhalefete karşı yürüttüğü baskılara tepki gösterdi.

UGTT lideri Nureddin Tabubi, Said'i diyalog ve demokratik yollara çağrırken Tunus Cumhurbaşkanını ülkeyi "ikiye bölen söylemler kullanmakla" suçladı. Sendika ayrıca Uluslararası Para Fonu ile yapılan anlaşma uyarınca gıda ve yakıta yapılan devlet yardımlarının kaldırılmasını da protesto etti.

Tunus'ta en güçlü örgütlenmelerden biri olan UGTT, hükümetin politikalarına açıkça ve etkili bir şekilde karşı koyan bir kuruluş olarak öne çıkıyor. Sendikanın 12 milyon nüfusa sahip Tunus'ta yaklaşık olarak 1 milyon üyesi bulunuyor.

NSF

Tunus'ta geçtiğimiz günlerde protestolara liderlik eden diğer bir yapı ise Ulusal Kurtuluş Cephesi (NSF) ittifakıydı. Yaklaşık 500 kişi başkentte toplanarak Said'in 'darbesini' kınarken 'tutuklular için özgürlük' sloganları attı.

NSF öncülüğündeki göstericilerin serbest bırakılmasını istediği kişiler arasında muhalefetten Cevher Ben Mübarek, iş adamı Kamil et Taif, Tunus'ta ünlü radyo kuruluşlarından Mosaique FM Genel Müdürü Nureddin Butar ve üst düzey Ennahda lideri Said Feryani vardı.

Öte yandan NSF destekçilerinin başkentte yaptığı protestolar sırasında güvenlik güçleri, protestoların yasaklandığını ve göstericilerin dağılması gerektiğini megafonlardan duyurdu.

NSF Başkanı Ahmed Necib Chebbi protestolarda kalabalığa yaptığı konuşmada, muhalif isimlerin tutuklanmasını kınarken milli bir davayı üstlendiklerini, demokrasi tesis edilinceye kadar durmayacaklarını söyledi.

Said'in gerçekleştirdiği 'darbe'ye bir yanıt olarak 2022 yılında kurulan NSF, Tunus cumhurbaşkanının uygulamalarını reddeden Nahda dahil olmak üzere muhalif partilerin oluşturduğu bir koalisyon.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in muhalefete karşı yürüttüğü baskı politikasında Nahda'nın başlıca hedeflerden biri olduğu biliniyor.

Öte yandan Tunus Genel İşçi Sendikası ve Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında doğal bir ittifaklık bulunmadığı, Ennahda ile UGTT arasında uzun süredir bir güvensizlik baş gösterdiği belirtiliyor. Ancak artan baskıların tarafları birbirine daha da yakınlaştıracağı düşünülüyor.

NSF lideri geçtiğimiz hafta Said'e karşı ortak hareket edilmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.