Umman, İsrail'e yönelik boykotun kapsamını genişletiyor

Umman, İsrail'e yönelik boykotun kapsamını genişletiyor

Ummanlı yetkililer, İsrail'e yönelik boykotun spor, kültürel, ekonomik alanlarda da yer bulmasını istiyor.

Umman'da Meclis bünyesindeki Şura Konseyi, İsrail'e yönelik boykotu genişletmek üzere oylamaya gitti.

Konsey, İsrail boykot yasasındaki ilk maddenin genişletilerek İsrail ile spor, kültürel ve ekonomik alandaki ilişkileri yasaklanmasının da kapsamasını kabul etti.

Yasanın mevcut haline göre tüzel ve kamu kişilerinin, İsrail'le ilişki kurması yasak. Ancak bu yasanın kapsamının genişletilmesi gündemde.

Şura Konseyi yasada bir değişiklik yapmaya hazırlansa da yasama komitesinin de söz konusu değişiklikleri ele alması beklenecek.

Söz konusu yasanın genişletilmesi, İsrailli yetkililerin Umman'ın İsrail'e hava sahasını açması için girişimlerde bulunduğu bir dönemde geldi.

Umman tarafının İsrail'e hava sahasını açmak karşılığında ABD'den birtakım önemli geri dönüşler istediği iddia edilmiş, buna göre Umman'ın ABD'den istekleri arasında iki ülkenin eğitim, kültür alışverişi, ticaret ve yatırımın yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları konularını ele alacak stratejik bir diyalog girişimi bulunuyordu.

Öte yandan ABD ve İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin temmuz ayından bu yana Umman'ı hava sahasını İsrailli sivil uçuşlara açması için ikna etmeye çalıştığını ifade ediyordu.

2018 yılında dönemin İsrail Başbakanı olan Binyamin Netanyahu, Umman'a yaptığı ziyarette Sultan Kabus'tan İsrail'in Umman hava sahasını kullanmasını sağlayacak bir taahhüt almıştı.

Ancak Kabus'un hayatını kaybetmesi sonrası Sultan Heysem bin Tarık bu karardan vazgeçmişti.

Umman'ın İsrail'e geniş çaplı bir boykot uyguladığı biliniyor. Umman kanunlarına göre vatandaşlar, İsrail merkezli bireyler ve kurumlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ticarete atılamıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.