Yemen'de barış görüşmeleri için harekete geçildi

Yemen'de barış görüşmeleri için harekete geçildi

Üç yıldan fazla süredir iç savaşın sürdüğü Yemen savaşında barış görüşmeleri için harekete geçildi.

ABD, üç yılı aşkın süredir iç savaşın sürdüğü ve büyük bir insani felaketin yaşandığı Yemen'de barış görüşmelerinin başlatılmasını istiyor. 30 gün içinde ateşkesin hayata geçirilmesi çağrısında bulunan ABD hükümeti, başta Suudi Arabistan olmak üzere çatışan taraflar üzerindeki baskıyı da artırıyor. 

"Çatışmaların sonlandırılmasının zamanı geldi"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo konuya ilişkin bir açıklama yaparak, "Çatışmaların sonlandırılmasının zamanı geldi" ifadesini kullandı. Pompeo, bu ay içerisinde barış görüşmelerine başlanacağını açıkladı. Yemen'de barış görüşmeleri için daha önce başlatılan girişimler sonuçsuz kalmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne doğru düzenlenen hava saldırılarının sonlandırılmasını gerektiğini belirtti.

Pompeo, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de sivillerin bulunduğu bölgeleri vurmaya da bir son vermesi gerektiğini belirtti.

Barış görüşmelerinde öne çıkan başlıklar

Yemen'de yapılacak barış görüşmelerinde, Yemen Merkez Bankası'nın durumu, tutuklu takası ve başkent Sana'daki limanın yeniden faaliyete geçirilmesi yer alıyor. 

Yemen hükümeti Perşembe günü bir açıklama yaparak, barış görüşmelerine hazır olduklarını belirtmişti. Ancak Yemen hükümeti Husilerin kontrolü ndeki Hudeyde kentinin de yeniden hükümetin kontrolüne geçmesini talep ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.