ABD: İran'dan Hizbullah’a petrol akışını keseceğiz

ABD: İran'dan Hizbullah’a petrol akışını keseceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın müttefiki Lübnan’daki Hizbullah’a petrol akışının engelleneceği sözünü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İran’a uygulanan silah ambargosunu uzatma çağrısında bulunan Pompeo, geçen ay Yemen’deki Husi isyancılarına İran silahları taşıyan bir gemiye el konulduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, İran’dan Lübnan’a yapılan petrol sevkiyatına ilişkin “Washington, paraların dünyanın en büyük terör sponsoru olan ülkeye akmasına izin vermeyecek” dedi. Pompeo, Lübnan hükümetinin petrol satın almak için İran ile bir anlaşma imzalaması durumunda yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Bu kesinlikle yaptırımlara tabi bir sonuç olur. İran’ın (Hizbullah) dahil hiçbir yerde ham petrol satmaya devam etmeyeceğinden emin olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Pompeo’nun bu uyarısı, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın Lübnan hükümetini İran’dan petrol satın almaya ve İran’ın kendi kendine yeten ekonomi modelini taklit etmeye teşvik etmesinin ardından geldi.

Pompeo ABD’nin “Hizbullah’ı terör örgütü olarak sınıflandırmaya devam edeceğini” belirterek ülkesinin “reformlar başarılı olduğu ve Hizbullah’ın kontrolü azaldığı sürece” Lübnan’ı desteklemeye ve halkına bağımsız bir hükümet kurmak için yardım etmeye devam edeceğini vurguladı.

Silah ambargosunu uzatma çağrısı

Pompeo ayrıca BMGK’ya önümüzdeki ekim ayında sona erecek İran’a uygulanan silah ambargosunun süresini uzatma çağrısını yineledi. Reuters haber ajansına göre Pompeo konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BMGK’nın bölgede daha fazla çatışmayı önlemek için İran’a uygulanan silah ambargosunun süresini uzatması gerekiyor. Hiç kimse İran’ın aldığı silahları barışçıl amaçlar doğrultusunda kullanacağına inanmaz.”

Pompeo, ABD ve müttefik kuvvetlerin birlikte “geçen ay Yemen’deki İran destekli isyancı Husilere gitmek üzere içinde 27 balistik füzenin de bulunduğu silahlarla dolu bir gemiye el koyduğunu” duyurdu. “İran’ın halen Yemen’deki Husilere silah gönderdiğine” dikkat çekti.

Hişam el-Haşimi suikastı

Pompeo, Irak’la ilgili olarak da “Irak halkının emellerini destekleyen ve İran milisleri tarafından tehdit edilen Iraklı gazeteci ve araştırmacı Hişam el-Haşimi’nin suikastından sorumlu olanların tespit edilmesi, tutuklanması ve yargılanması” çağrısında bulundu. ABD’nin “suikast eylemini kınayan kesimlerin ve ülkelerin yanında yer aldığını ve katillerin cezalandırılması için Irak hükümetine destek verdiğini” belirtti.

Rusya ve Çin'in Suriye vetosu 

Pompeo’nun gündeminde Suriye de vardı. ABD Dışişleri Bakanı, Beşar Esed, Rusya ve Çin’i Suriye’ye insani yardım akışına izin veren bir BM kararı çıkarılmasını engellemekle suçladı. Pompeo “Rusya ve Çin gelecekte oluşabilecek konjonktürden yararlanma umuduyla uluslararası kararı bozmak için Güvenlik Konseyi’nde veto hakkını kullandı. Bu da temelde her geçen gün kötüleşen insani durumu daha da ağırlaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.