ABD: Türkiye’nin Rusya ile gelişen ilişkilerinden endişeliyiz

ABD: Türkiye’nin Rusya ile gelişen ilişkilerinden endişeliyiz

ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison, Türkiye’ye Rus yapımı S-400’leri aktive etmeme çağrısını yineledi.

ABD’nin NATO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin “ihtilafa” yol açan S-400’lerden geri adım atarak, iyi bir müttefik olmaya devam etmesi konusundaki umutlarını korumaya çalıştıklarını söyledi. Büyükelçi Hutchison, Brüksel’de yarın yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde telekonferans brifingi düzenledi.

“İhtilaf” vurgusu

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’ler konusunda geri adım atmamakta kararlı olduklarını söyledi. Türkiye’nin Rusya ile gelişen ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu NATO’yu, siyasi ve güvenlik planlamalarını nasıl etkiliyor?” sorusunu yanıtlayan Hutchison, “Gayet tabii ki endişeliyiz” dedi.

Hutchison, Türkiye’nin iyi bir müttefik olduğunu ve böyle kalmasını da umut ettiklerini söylemekle birlikte, S-400 meselesinin iki taraf arasında “şüpheye yer olmayacak bir ihtilaf konusu” oluşturduğunu kaydetti.

Prensip” hatırlatması

ABD Büyükelçisi Hudson, “Türkiye’nin S-400’leri konuşlandırmaktan ve aktive etmekten geri adım atacağı yönündeki umudumuzu korumak istiyoruz. Bir müttefikimizin topraklarına, hasıma ait askeri teçhizatları konuşlandırmaması temel bir prensibin gereğidir. Ancak Türkiye’nin bunu yapıyor olması bizi tabii ki endişelendiriyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Rusya’dan satın almış olduğu S-400 savunma sistemi nedeniyle NATO’nun müşterek çalışmasının akamete uğrayacağını savunan Hutchison, Türkiye’nin bu tercihinden ötürü F-35 projesinden çıkartıldığını hatırlatttı.

“Oysa biz F-35 projesinin Türkiye için devasa bir ekonomik değer olmasını umut etmiştik” diyen Hutchison, S-400 tercihi nedeniyle F-35’lerin Türkiye’de uçuş gerçekleştiremeyeceğini, Türkiye’nin de F-35’lerin üretim sürecinde yer alamayacağını yineledi.

Çavuşoğlu katılacak

Yarın NATO karargahının bulunduğu Brüksel’de yapılacak olan dışişleri bakanları toplantısına, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak. Bakanların, 3-4 Aralık tarihlerinde Londra’da NATO’nun 70’inci yıl kutlaması vesilesiyle yapılması öngörülen NATO Liderler Zirvesi için son hazırlıkları yapmaları öngörülüyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.