"Bakan olamaz": İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Netanyahu'nun kabinesindeki bir isme ret

"Bakan olamaz": İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Netanyahu'nun kabinesindeki bir isme ret

İsrail Yüksek Mahkemesi, Şas Partisi lideri Aryeh Deri'nin vergi usülsüzlüğünden hüküm giymesi nedeniyle bakan olamayacağına karar verdi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yeni kurduğu hükümetten üst düzey bir yetkilinin vergi usülsüzlüğünden suçlu bulunması sebebiyle bakan olamayacağına hükmetti.

Aşırı sağcı Şas Partisi, Netanyahu'nun İsrail seçimlerini kazanmasında önemli rol oynamıştı.

Şas Partisi lideri Aryeh Deri, koalisyon görüşmelerinde partisi için İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevlerini elde etmişti.

Ancak Deri'nin, vergi kaçakçılığından suçlanması sebebiyle bakan olamayacağı düşünülüyordu.

Daha sonra İsrail Parlamentosu (Knesset) çeşitli suçlardan hüküm giymiş ancak hapis cezasına çarptırılmamış kişilerin bakan olarak görev almasını onayladı. Deri'nin de vergi usulsüzlüğünden hüküm giymesi ancak zamanında hapis cezasına çarptırılmaması onun bakan olmasının önünü açmış oldu.

İsrail Refah ve Sosyal İşler Bakanı ve Şas Partisi milletvekili Yaakov Margi, parti lideri Deri'nin bakan olamayacağına hükmedilmesi halinde koalisyon hükümetinin dağılabileceği sinyalini vermişti.

Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda Netanyahu'nun Deri'yi görevinden alması istendi.

Öte yandan İsrail'de aşırı sağcı hükümetin Yüksek Mahkeme'nin yetkisini sınırlama hamlesi, ülke içerisinde tartışmalara sebep olmuştu.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, parlamentoya Yüksek Mahkeme'nin kararlarının aksine yasalar çıkarma yetkisi verme planlarına sahip olduklarını açıklamıştı.

Planlara göre, İsrail milletvekilleri, Yüksek Mahkeme tarafından alınan kararları hiçe sayarak yeni yasalar çıkarma yetkisine sahip olabilecek.

Bu durum hükümetle İsrail Yüksek Mahkemesi arasında tartışmalara sebebiyet vermişti.

Taraflar arasındaki gerilimin süreceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.