İsrail'den Arnavutluk'a İran'a karşı siber dayanışma teklifi

İsrail'den Arnavutluk'a İran'a karşı siber dayanışma teklifi

İsrail, İran'ın siber saldırılarına uğrayan Arnavutluk'a iş birliği teklifi etti.

İsrail, İran kaynaklı siber saldırılara maruz kaldığı ifade edilen Arnavutluk ile ilişkileri güçlendirmek istiyor.

İran'ın Arnavutluk'a yaptığı siber saldırıları bir fırsat olarak gören İsrail, Arnavutluk hükümetine siber savunma alanında iş birliği teklifinde bulundu.

Arnavutluk'un dijital altyapısına yönelik İran kaynaklı olduğu aktarılan siber saldırılar sonucu Tiran hükümetine ailt belgeler ve Arnavutluk vatandaşlarının kişisel verilerinin sızdırıldığı ileri sürülmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Idan Roll, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ile Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

Arnavutluk'un İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Roll, İsrail'in siber savunma alanındaki deneyimlerini ve bilgi birikimini Arnavutluk ile paylaşmayı teklif etti.

Roll ayrıca, İsrail ve Arnavutluk arasında daha sıkı bir çerçevede iş birliğine devam edileceğinin altını çizdi.

Ne olmuştu?

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama yaptığı açıklamada, İran'ın 15 Temmuz'da ülkelerine yönelik büyük bir siber saldırı gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini duyurmuştu.

Arnavutluk Bakanlar Kurulu, ülkenin altyapısına yönelik İran kaynaklı yoğun saldırılara bir yanıt olarak İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmasının yanı sıra İranlı diplomatların da ülkeden ayrılmaları için 24 saat süre tanımıştı.

ABD ise, İran'ı kınayarak Tahran yönetiminin siber saldırılardan sorumlu tutulacağını açıklamıştı.

Bunun üzerine ABD, siber saldırılarına karıştığını iddia ettiği İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ile Bakan İsmail Hatib'i yaptırım listesine eklediğini duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Arnavutluk'un "İran'ın dijital altyapıya siber saldırılar gerçekleştirdiği" yönündeki iddiaları yalanlanırken Arnavutluk hükümetinin diplomatik ilişkileri kesme kararı, "iyice hesaplanmamış bir hareket" olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum