Libya'da düğümü çözecek Sirte için hazırlıklar sürüyor

Libya'da düğümü çözecek Sirte için hazırlıklar sürüyor

Libya'da askeri ve siyasi gerilim artarken, Sirte'de düğümü çözecek askeri hamle için hazırlıklar da devam ediyor.

Libya'da savaş Sirte önlerinde düğümlenmiş durumda.

Mayıs ayıyla beraber Hafter'e karşı hızlı bir ilerleyiş kaydeden Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Trablus'un batı sahilini, Vatiye Hava Üssü'nü, Trablus'un güney kırsalını ve Tarhuna'yı Hafter güçlerinin geri püskürtülmesi suretiyle kontrol altına aldı.

Türkiye'nin de desteğiyle ivme kazanan UMH, ardından Sirte yönüne doğru ilerleyişe geçti.

Sirte için hazırlıklar sürüyor

Sirte'yi ele geçirmek için uzun süredir hazırlıklara devam eden UMH güçleri, bölgeye yığınak yapmaya devam ediyor.

Son olarak, Trablus çevresinde konuşlu bulunan UMH güçleri, Sirte cephe hattına 100'den fazla araçtan oluşan bir askeri konvoy sevk etti.

Libya'da UMH'ye bağlı güçlerin sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Sirte ve Cufra'nın kendileri için kritik önemde olduğunu belirtmiş ve "Paralı askerlerin Sirte ve Cufra'yı işgal ettiği ve Libyalıların ekmek kapısı olan petrol sahalarını ele geçirdikleri bir zamanda ateşkesten bahsedilmesi kabul edilemez." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Halife Hafter ve destekçileri de Sirte'yi UMH güçlerinin ele geçirmesini önleme amacıyla, şehri tahkim etmeyi sürdürüyor. Hafter'e bağlı birliklerin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından fonlanan paralı askerler ve Rus paralı asker şirketi Vagner mensuplarının da Sirte ve çevresine konuşlandırıldığı aktarılıyor.

Libya batısında son durum şu şekilde:

haziranlibyatrablus.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayınız.)

Rusya, BAE ve Mısır'ın da, Türkiye destekli UMH'nin Sirte'yi ele geçirmesine engel olmak için Hafter'e desteklerini artırdıkları biliniyor. Özellikle Rusya ve BAE'nin bu kapsamda savaş uçaklarını bölgeye getirdiği ve Hafter'e havadan destek oldukları belirtiliyor.

5 Temmuz'da, Türkiye'nin konuşlanmayı planladığı Vatiyye Hava Üssü'ne yönelik hava saldırısı sonrası Libya'da gündem yeniden hararetlenmişti. Saldırıda Hafter'in yanı sıra Rusya, BAE ve Fransa'nın dahli olduğu konuşuluyordu.

Vatiyye saldırısı sonrası Sirte hattına takviyelerin hızlanması, Türkiye destekli UMH güçlerinin Sirte ve Cufra harekatına başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.